Selasa, 16 September 2008

cita-cita aku ingin jadi Ultraman

Semalam lepas berbuka aku tidur. Bukan. Lepas sembahyang maghrib.

Sedar-sedar sudah pukul 12.30. sambil menyumpah seranah diri sendiri.

Aku nak pergi terawih. Zzz.

Aku ada menerima emel tempoh hari. Daripada rakan sepejabat aku. Emel itu memuatkan sesi temuramah bersama seekor(?) ultraman. Sungguh. Berdekah-dekah aku ketawa. Jika tidak kerana aku berada di pejabat, pasti sudah berguling-guling aku di atas lantai.

Aku ingin melampirkan sesi temuramah itu di sini. Aku harap penulis asalnya tidak marah.



TEMURAMAH ULTRAMAN


Recently I met up with my idol Ultraman in Tokyo, Japan, the city he has saved many times over from evil, destructive monsters. We met at an intersection downtown, bought drinks from a vending machine and sat on the kerb for this interview.

Me: Konichiwa, Ultraman-san!
Ultraman: Apa khabar, Visiteur-san!

Me: Wow! Ultraman reti cakap bahasa?
Ultraman: Mesti lah, beb! Gua ada ramai peminat di seluruh dunia. Gua kena lah belajar macam-macam bahasa.

Me: Cool! So, what you been up to, dude?
Ultraman: A bit tired. Fought a monster last night in Fukushima prefecture. We fought until we reached the seaside in Hamadori. A lot of people died.

Me: The monster killed so many?
Ultraman: Actually, gua terjatuh and terhimpit diorang.

Me: Er, I see. Banyak lagi ke monster kat dunia ni?
Ultraman: Ada lah. Tapi diorang dah malas nak lawan. Dah ada agent and publicist. Merchandising rights. Suma lawan nak dapat market share je. Boring lah, beb!

Me: I see. So camne brader-brader lu? Ultraman Tiga, Ultraman Taro .. ?
Ultraman: They all OK. Tiga dah bersara. Sekarang dia bukak restoran sushi kat Shinjuku. Bini dia baru beranak.

Me: Wow!
Ultraman: Yeah. Bini dia makhluk Bumi. So at first, family gua bantah, sebab we all boleh kahwin ngan orang Planet Ultra je. But thank the Ultra-Gods, my father, Ultraman yang bertanduk tu, finally gave his blessings. Cucu dia tu bertanduk jugak, so happy lah dia.

Me: What about Taro?
Ultraman: Taro tengah buat multi-level marketing jual ubat untuk kuatkan tenaga batin.

Me: Eh, naper Ultraman suma tak nak jadi superhero lagi?
Ultraman: Tu lah. Nowadays terlalu ramai superhero. Gaban lah, Power Ranger lah, ni lah, tu la. Yang paling teruk si Baja Hitam tu lah. Lawan cam pondan tapi marketing power dia kuat. Sebab tu boleh jadi popular. I always say, never trust superhero yang bawak motosikal, superhero yang pakai topeng pelik-pelik. We all Ultramen don't need all that cosmetic *shoot*.

Me: Wow, marahnya Ultraman.
Ultraman: Siapa tak marah? Bagero! Superhero ciplak ni suma tak original lah. And they all no integrity or morals. Last week, I dengar Gaban kena tangkap ngan gadis bawah umur. You see?

Me: Man, that is sad.
Ultraman: Tu lah. That's why kalau tak Ultra, memang tak world lah.

Me: Wuhu! Lu peminat Mawi ke?
Ultraman: Adalah sikit-sikit.

Me: So, Ultraman, what'syour future plan? You going to give up being a superhero too?
Ultraman: No way. I love my job too much. But my girlfriend complains that I work such long hours. And when I come home at night, I'm always tired and my chest light is always beeping.

Me: Woooo! Sounds like you might need some of that ubat from your brader Taro.
Ultraman: Good idea! I better give him a call tonight.

At this point, Ultraman receives a distress call from Yokohama, where a monster is attacking the train station. So off he went, into the blue yonder, to fight yet another worthy adversary. World!



Sudah habis baca? Kalau kamu tak gelak, aku pasti kamu seorang yang sangat serius. Seperti Batman barangkali.

Aku sungguh kagum. Ultraman boleh bertutur pelbagai bahasa? Bagus. Sepatutnya ultraman berkerja di mana-mana pusat penterjemahan. Gaji pasti lumayan. Tambah-tambah lagi dengan kedudukan beliau sebagai seekor(?) ultraman, pasti hasil terjemahan beliau dipercayai ramai.

Cuba bayangkan ultraman yang memakai cermin mata, sedang menelaah sebuah buku untuk diterjemah. Agak meyakinkan bukan?

Teringat zaman kecil-kecil. Cerita ultraman pertama yang aku tonton ialan Ultraman Ace, di mana dua manusia perlu bercantum untuk menyeru ultraman tersebut. Manusia-manusia tersebut adalah hakuto dan minami. Waktu episod pertama siri Ultraman Ace disiarkan, aku menyorok di balik pintu sebab rasa takut. Tak tau kenapa. Padahal kehadiran ultraman adalah untuk menghilangkan ketakutan. Mungkin sebab ultraman terlampau besar. Takut betul. Namun di episod-episod seterusnya aku jadi penonton setia. Siapa ingat lagi Ultraman Ace?

Kenapa sang penemuramah di atas tidak bertanyakan perihal Ultraman Ace? Aku kecewa.

Aku pelik. Kenapa ultraman terus disanjung-sanjung. Sebab sebaik saja ultraman mendaratkan kaki ke bumi, pasti ada manusia yang mati dipijak. Itu belum campur masa ultraman dan raksasa sibuk bergasak.kerosakan harta benda lagi. Kalau betul ultraman ni mulia sangat, kenapa tak ajak saja raksasa berlawan di planet utarid? Sering kali aku terfikir perkara ini masa menonton siaran ultraman dulu. Ada sesiapa boleh jawab?

Sedih pula rasanya bila dapat tahu banyak ultraman dah bersara. Nanti anak-anak kita tak kenal erti ultraman. Dengan siapa aku nak berkongsi memori ultraman aku nanti? Aku harap ultraman terus bertabah. Walaupun banyak superhero-superhero lain yang muncul umpama cendawan tumbul selepas hujan, aku yakin, ultraman masih relevan di hati manusia sejagat.

Aku terkejut bila mendapat tahu bahawa Ultraman Taro juga sudah tidak bergiat cergas dalam arena membanteras raksasa. Aku sayang Ultraman Taro. Aku membesar dengan beliau. Selepas Ultraman Ace meninggalkan bumi, Ultraman Taro menjadi pengganti. Pada awalnya aku tak dapat menerima beliau. Gaya beliau menjelma menjadi ultraman tidak secool Ultraman Ace. Cara menembak juga berlainan. Tapi perlahan-lahan Ultraman Taro berjaya juga memenangi hati ini. Ternyata Ultraman Taro mempunyai keistimewaan yang tersendiri.

Ultraman ketiga yang aku kenal ialah Ultraseven. Sila salahkan sistem televisyen negara kita. Sebenarnya Ultraseven lebih tua dari dari Ace dan Taro (sila Wikipedia). Aku kagum dengan kebolehan sirip di atas kepala Ultraseven. Boleh memotong apa saja. Pasti menjadi idaman ibu-ibu di dapur ketika memasak. Senang untuk memotong daging. Memori aku berkenaan Ultraseven amat sedikit. Mungkin ketika itu aku sudah sibuk melayan Anak-Anak Sidek dan bermain SimCity 3000.

Ultraman-ultraman yang muncul selepas itu (tiga, gaia, ..), aku dah tak layan langsung. Dah semakin merepek. Dan aku juga sudah masuk sekolah asrama. Malulah kalau tengok ultraman di bilik tv kan? Lagipun siri dragon ball sudah mula disiarkan di tv2. Lagi menarik. Boleh buat Kame Hame Ha!

Cha la! Head Cha la!

Ingat lagi?

3 ulasan:

metallutca berkata...

ko missed ultramen omputih, ultramen great. haha..

"Me: So, Ultraman, what'syour future plan? You going to give up being a superhero too?
Ultraman: No way. I love my job too much. But my girlfriend complains that I work such long hours. And when I come home at night, I'm always tired and my chest light is always beeping."

come home with chest light beeping? wahaha! xble blah!

pendingin hawa berkata...

aku tak boleh belah masa part:

Ultraman: Taro tengah buat multi-level marketing jual ubat untuk kuatkan tenaga batin.

kalo perut aku buat daripada plastik, pasti sudah pecah!

dya berkata...

Me: Wow!
Ultraman: Yeah. Bini dia makhluk Bumi. So at first, family gua bantah, sebab we all boleh kahwin ngan orang Planet Ultra je. But thank the Ultra-Gods, my father, Ultraman yang bertanduk tu, finally gave his blessings. Cucu dia tu bertanduk jugak, so happy lah dia.


Hahaha..now i'm officially your avid reader..boleh tak..thank God..ade gak student UTP yg masih intact sense of humor nye..selalu jumpe student UTP mesti yg bermuke sangat ketat dan serius..:P sgt x appealing untuk didekati..

hakuto minami..kame hame ha...hahaha..rase kembalike zaman 10 tahun lepas..

tolong update blog ni hari2 ye..tima kasih..:P