Rabu, 29 Oktober 2008

Jimbitmu bertaburan di bahu jalan

Seperti yang dicanang-canangkan, akan aku sambung artikel aku tempoh hari. Mengenai tujuh perkara unik tentang aku.

Fakta Dua:

Aku takut anjing.

Walaupun aku Power Ranger Putih, aku tetap punya kelemahan. Tiada manusia yang sempurna. Ketidaksempurnaan aku akan terserlah jika ada seekor anjing berada dalam lingkungan lapan meter dari aku.

Memang aku akan menggigil.

Kalau ada rasaksa dari baka anjing, macam serigala jadian atau anjing jadian, minta maaf. Aku tak akan pergi. Pujuk lah macam mana gaya sekali pun. Gila apa nak bertarung dengan rasaksa bercirikan anjing? Ingat aku ni penangkap anjing-anjing liar sekitar kawasan Segambut ke?

Tak apa. Ada lagi Power Ranger Power Ranger yang lain. Power Ranger Coklat ada. Power Ranger Sawo Matang ada. Dia orang boleh lawan. Biarlah aku lawan rasaksa yang baka-baka arnab saja. Senang sikit. Dah menang boleh buat sate arnab. Sedap.

Ketakutan aku terhadap anjing bukan biasa-biasa punya takut. Ini takut yang boleh disamatarafkan dengan fobia. Trauma. Panik. Gemuruh. Menggelupur. Mayat-mayat bergelimpangan. Jari kelingking kaki kanan bertaburan di bahu susur gajah.

Tolong bayangkan situasi seram sekarang.

Macam kanak-kanak takut dengan Tok Mudim.

Macam anjing menyalak bukit.

Aku yakin, pasti kamu pernah kena kejar anjing liar, kan? Aku pun pernah. Macam-macam situasi. Masa berjalan kaki, naik basikal, naik motor. Semua pernah. Sekali tu ada anjing nak cuba lumba lari dengan aku. Apa hal? Aku kan Power Rangers Putih. Tak ada masa nak layan lumba lari lumba lari ni. Baik aku balik rumah basuh sut aku.

Sut aku selalu kotor. Maklumlah warna putih. Dah tipis dah. Aku selalu rendam dengan Clorox saja. Senang. Lepas tu pakai nila Ujala. Nampak baru sikit. Tapi kalau biru sangat pun susah. Nanti orang ingat Pengawas Power Rangers.

Kejadian yang menyebabkan aku trauma dengan anjing berlaku sekitar aku darjah 4. Aku kena kejar dengan anjing sampai satu longkang. Dalam juga lah. Dalam dia lebih kurang sedalam cintaku padamu.

Nak tak nak kena lompat.

Aku belum jadi Power Ranger lah masa tu. Mana ada Power Rangers darjah 4. Pistol laser pun tak ada. Macam mana nak tembak anjing tu? Pistol air pun tak ada. Tinggal di rumah.

Lepas lompat, memang tak boleh nak buat-buat tenang lah. Dah sakit. Pendaratan kurang kemas.

Memang sial.

Aku toleh belakang. Nasib baik anjing tu dah tak kejar aku lagi. Sebaliknya dia tengok saja aku. Muka tenang-tenang je. Buat muka tak bersalah.

Masa tu aku rasa bengang gila dengan anjing tu. Sumpah. Kalau ada kerambit dalam tangan, aku dah sabit-sabit dah ekor dia. Dalam aku balik rumah terhincut-hincut tu, dendam aku memuncak. Sebab anjing tu aku tak boleh jalan tiga hingga empat hari. Macam-macam niat aku pasang. Nak belajar silat, nak angkat dumbell laju-laju, nak beli pistol B14 (Desert Eagle). Nak beli perangkap anjing, cari nombor penangkap anjing-anjing liar sekitar Johor Bahru, adukan kepada Mastika, Harian Metro, Siasah, Dewan Pelajar, Kuntum. Biar pupus anjing-anjing liar di Malaysia ni. Memang dendam gila punya dendam. Dendam berdarah.

Akhirnya aku makan nasi. Lapar.

Sayang dendam tak lama.

Sebaliknya fobia yang menapak kukuh dalam sanubari hati nurani aku. Fobia terhadap anjing.

Kalau aku jalan kaki seorang diri, dan nampak kelibat anjing liar di hadapan aku, memang aku akan patah balik. Baik ikut jalan jauh daripada terpaksa mengeluarkan peluh lebih untuk menemani anjing berlari. Kalau lari-lari anak tak apa. Comel sikit. Ni lari-lari Watson Nyambek. Tak nak aku.

Sekarang tak lah sefobia dulu. Dah besar kan. Takut sikit-sikit saja. Tipulah kalau aku kata tak takut langsung. Mana ada orang tak takut dengan anjing liar.

Tak kan nak takut-takut lagi dengan anjing. Malulah. Power Rangers lain pun malu nak kawan dengan aku nanti. Gadis-gadis dah tak nak jalan dengan aku. Tak Power Rangers Putih lah macam tu.

Mari tidur.

4 ulasan:

bad berkata...

aku x tkt sgt mok anjing tp pnh ah kne kja anjing..syok sendri sbnanye..aku jln tepi kdai makan ade anjingla lepak2..pastu tetibe anjing tu cergas je lari kt aku..chuak beb..tetibe dah dkt die manuever pegi kt meja mkn sblh aku..lorh ade pakcik cine campak daging ropenye..pastu aku cover a wat2 nak cepat..dalam hati aku kate "hanjieng punye pakcik cine tu"..

dya berkata...

ehehe..3 mggu lepas baru langga sekor. tatau la idop lagi ke tak.yg pasti lampu signal kiri pecah.kesian pun ada.klaka pun ada.smpai skang kalau ayah and adik2 nmpak anjing mesti kate "ha..tu lah anjing yg along langgar aritu.." hehe.harap2 xlangga org pasni.mintak simpang..

woody berkata...

oooo...
mok takot anjing rupenyer...
ngeh3...

asrol berkata...

entry ni ak x cayer..100%+20% ak xcayer..maukan anjing..harimau pon kalo tgk ko takut..mau lari jauh3..kalo ko 8 meter..harimau 100 meter dah angkat ekor lari laju laju sampai ujung dunia..xcayer..carilaa harimau kt zoo..xpon ko stay je kt zoo..menetap kt sana..boleh gak org ramai ko hari2..ade gak sumbangan instead of duk merapu2 tulis blog..sowi mok..xtau perkataan instead of dlm melayu..pliss jgn kutuk ak..ahakz