Jumaat, 10 Oktober 2008

Konon-konon Faisal Tehrani Episod 1

Surat yang telah siap dikarang itu ditatap lembut. Selembut maknyah-maknyah di belakang Jalan Susur di Johor Bahru.

Bersama surat itu segugus harapan. Harapan yang cukup besar. Untuk menjalin hubungan dua hala. Hubungan yang bakal menjanjikan seribu keindahan duniawi. Hubungan romantis. Macam Mis Tres Hermanas dan Rosalinda Ayamor.

“ Macam mana aku nak pass surat ni kat dia ek? “, monolog halus terbit dari hati. Beberapa idea segera terlontar dari fikiran.

  1. Letakkan saja di bawah meja. Tak kan dia tak perasan surat ni? Punyalah wangi. Aku pakai bedak baby junior colour pink ni. Tak perasan memang hidung dia dungu.
  2. Pass kat Posmen, rakan sekelas Dia. Cantik juga idea ni. Tapi takut kecoh pula. Budak-budak sekarang. Bukan boleh percaya.
  3. Bagi secara terus. Gentleman sikit. Baru nampak kacak bergaya disukai ramai.

“Yang mana ek?”

Pilihan tepat harus dibuat. Impression pertama kena cantik. Kalau salah cara mengutus, kemungkinan surat tersebut menuju ke tong sampah memang tinggi.

“Hm... minta tolong Posmen je lah. confirm dia tengok punya surat tu. Kalau letak bawah meja karang, takut dia terus buang. Kalau pass kat Posmen, sekurang-kurangnya aku boleh minta Posmen ayat manis sikit suruh dia baca. Nak bagi sendiri, berani pula aku. Baru selisih dengan dia kat kaki lima pun dah macam kena sawan tahap enam belas petala langit. Tak boleh. Tak boleh..”

Berfikir lagi. Untuk menguatkan pendirian diri.

“Confirm. Minta Posmen passkan.”

Berkira-kira lagi. Pukul berapa nak jumpa Posmen. Tak boleh lambat-lambat. Nanti dah habis prep, tak sempat surat diutuskan.

Keyakinan terhadap Posmen memang tinggi. Selama ini, melalui Posmen lah utusan-utusan 'kirim salam' disampaikan. Setakat kirim salam saja berani.

Syukur kiriman salam berbalas.

Sekarang nak main surat-surat pula. Dah pandai.

Senyuman manis terukir di bibir. Bayangan Dia sedang membaca surat yang telah ditulis terpancar-pancar di fikiran. Surat yang wangi tadi disimpan dalam bantal busuk. Posisi surat itu betul-betul di bawah kepala. Konon-konon wangian surat boleh menimbulkan mimpi indah.

Konon-kononlah.

Padahal wangian bantal busuk tu saja dan cukup menerbitkan mimpi ngeri.

Esok, dunia akan berubah.

1 ulasan:

metallutca berkata...

hurmm...

setiap cara perlu sesuai dgn situasi dan keadaan. ketiga2 cara ada pros n cons...