Khamis, 14 Mei 2009

Dia milikku, bukan milikmu

Aku cuba untuk tidak menulis deep-deep kali ni. Cukup dengan post sebelum ini.

Stadi week. Antara minggu-minggu yang memang aku nantikan. Sepanjang minggu kelas dimansuhkan, dengan harapan pelajar-pelajar dapat menumpukan perhatian untuk pembelajaran mereka sepanjang satu semester.

Objektif yang sangat jelas. Namun dari segi perlaksanaan, masih samar-samar.

Seperti biasa, aku senaraikan perkara-perkara yang sangat ketara berlaku ketika study week.

1. Perpustakaan

Satu perkara yang sangat jelas. Penggunaan Perpustakaan pasti meningkat pada minggu-minggu seperti ini. Macam minggu-minggu lain perpustakaan tu tak wujud dalam kamus dewan siswa siswi. Kalau minggu-minggu lain dengar orang cakap nak pergi perpustakaan, dialog-dialog seperti di bawah boleh didapati sebagai reaksi atas ungkapan pergi ke perpustakaan tadi:

"Ade majlis doa selamat ke? Makan-makan ade?? Kalau ade tunggu aku jap."

"Kau nak dating dengan awek mane lak hari nih??"

"Kat Perpustakaan boleh main DoTA/CS pakai internet ke? Tak kena blok ke?"

"Internet kat Perpustakaan boleh masuk Redtube ke?"

"Eh, sejak bile pulak Universiti kite ade perpustakaan?"

Dan pelbagai lagi reaksi yang mungkin diberikan. Biasanya reaksi negatif. Masakan tidak, muka yang bile tengok sekali dah tau pergi kelas pun 2,3 kali 1 semester, nak pergi Perpustakaan konon.

Aku? Dah lama aku tinggalkan benda-benda perpustakaan ni. Tak boleh study. Mata bukan ke buku, tapi ke yang bawa buku celah-celah almari. Yang cantik, comel, body solid dan macam-macam lagi lah. Tak ada yang akan terlepas daripada radar gadis aku ni. Ke radar aku yang aktif sangat?

Tapi sebab dah Final Year, nak tak nak perpustakaan memang harus dikunjungi. Pelbagai projek perlukan rujukan-rujukan buku-buku tebal.

2. Masjid

Sama macam perpustakaan, kunjungan ke Rumah Suci ini memang akan meningkat apabila study week menjelma. Alhamdulillah. Itu tandanya pelajar-pelajar kita masih tahu menyandarkan harapan kepada Yang Maha Kuasa. Tak guna belajar bertingkat-tingkat, tapi niat Solat Sunat Selepas Zohor pun tak ingat. Memang tak layak kahwin kalau macam tu.

3. Movie dan Series

Awal-awal study week, dah boleh listkan movie dan series apa yang boleh dihabiskan. Sebelum tu sibuk dengan tugasan, projek dan macam-macam. Masa ini lah segala dendam kesumat terhadap pelakon-pelakon comel Korea Selatan dan Jepun akan terlunas. 1 hari tegak 1 series 16 episod adalah perkara biasa yang sering dilakukan pelajar-pelajar kita. Kalau cerita sedih-sedih sikit macam Winter Sonata, atau Taiyou No Uta, boleh lah standby tisu siap-siap.

Siapa-siapa yang tengok Taiyou No Uta tak menangis, serius orang tersebut tak ada hati perut.

Masa ini juga nak menonton trilogy-trilogy yang panjang-panjang. Macam Lord Of The Ring, Star Wars, X-Men. Movie-movie yang pening-pening lah senang kata. Kalau tengok sekali tak faham. Sibuk download movie-movie ini. Bila seorang mula start layan, memang tak lama. Pasti lain-lain akan layan sekali. Mula-mula memang semangat nak stadi ni. Dah bawa lecture note, past year paper semua. Sekali sound efek si penonton movie ni sedap. Time tembak raksasa tu bunyi "kebabom!!!" kuat betul. Macam raksasa tu sebelah bilik je. Mana tak terlayan macam tu?

4. Dota/CS

Sebab aku merupakan bekas pemain DoTA, aku elaborate pasal DoTA saja, ya?

Study week boleh dikatakan minggu syurgaloka bagi pemain-pemain dota. Setiap masa ada saja game. Berhenti hanya untuk makan. Tak payah mandi nak main dota. Tak true. Kamu ingat yang pergi tournament dota wakil Malaysia tu mandi ke pagi-pagi?

Celik-celik mata saja, terus klik icon warcraft 3. Masa tu kat taskbar memang tak ada perkara lain lah. Warcraft 3 saja. Dan MiRC channel #War3. Sebaik saja ada game baru, memang lincah-lincah masuk. Bila tak sempat masuk, maki hamun paling keras akan terpacul secara automatik. Marah betul. Penat bangun pagi-pagi nak main dota, tapi tak dapat.

5. E-Learning/Web Portal Pelajar

Masa ni baru sibuk-sibuk nak download lecture notes. Padahal lecturer dah upload dari awal semester lagi. Bukan susah sangat pun nak download. Klik sikit-sikit saja. Entah kenapa time-time study week lah baru tau kewujudan lecture notes tu dalam e-learning. Selama ni pergi lecture bawa buku tulis dan sebatang pen saja. Kebiasaannya pen itu hanya digunakan untuk sign attendance. Kira OK lah. Dari tak pergi kelas langsung kan?

Ada juga yang study week baru nak enroll course. Biasa. Ada juga yang baru teringat akan kewujudan E-learning. Lupa password apatah lagi. Dah hujung-hujung sem baru nak access E-learning, memang lupalah password.

.........

Sebagai pelajar yang normal, kehidupan seharian aku secara asasnya tidak berubah apabila tiba study week ni. Seperti biasa, bangun tak tentu pukul berapa, tidur malam entah ke mana-mana, movie dan series sedang sibuk ditelaah, Lecture notes masih bersih tak berusik atas meja. Biasa lah tu. Lagi 2,3 hari nak paper baru terasa "Aku ni student rupanya. Ingatkan duduk universiti ni saje-saje".

Tapi aku cukup tersinggung dengan 1 perkara. Semenjak study week ni, makin ramai pula yang berkunjung ke Mapley Ameeth Yang Terkenal Dengan White Coffee Ais nya itu. Waktu-waktu puncak ialah tepat 12 tengah malam ke 1 pagi. Ramai nak mampos. Kalau yang ramai gadis-gadis tak apa. Tension. Waktu nk tenang-tenang lepak di Mapley Ameeth Yang Terkenal Dengan White Coffee Ais bergelak ketawa bersama rakan-rakan, jadi tak tenang dah. Sampai-sampai dah penuh. Dah ramai orang. Tak syok sangat.

Kenapa aku tak suka bila dah ramai sangat? Air aku akan sampai depan aku akan menjadi lambat, sehingga aku terpaksa order baru dapat. Ape fak weh!!!

Kalau bukan study week, tak payah order-order. Aku keluar kereta saja, dah siap dah white coffee ais untuk aku. Tinggal duduk dan minum sambil merosakkan paru-paru kurniaan Tuhan.

Tension tension

1. Kotak rokok letak gambar Angker. Tapi masalahnya yang hisap rokok tak cuak pun. Yang tak hisap rokok pulak cuak. Hilang selera makan. Memang aku kena balik JB cepat dan menjadi pelanggan setia Nusantara yang bersih dari gambar-gambar angker. Janin tak cukup usia, Paru-paru penuh tar jalan, kaki bengkak macam kena gigit ular tedung, Tekak berlubang. Entah apa-apa.

2. Mood nak study tak sampai-sampai lagi. Baru 2,3 slide lecture notes, dah hilang fokus. Mulalah nak tengok video, cari lirik lagu, cari chord gitar, melalak kuat-kuat dan sebagainya. Karang nanti esok nak paper baru tau erti kedasyatan Final Exam.

3. er..2 je kot.

Babai.

5 ulasan:

Bajet berkata...

Haha. Mok2 terasa aku. Terkena tepat panahan kat jantung. Sesak nafas.

Drum Kit berkata...

alhamdulillah
puas hati

aimighazali berkata...

wah br la nmpk kilauan kencingkucing ni..hahaha..gud luck r eh..

pink_butterfly berkata...

gud luck!

woody berkata...

erk, dem mok..
sume butul..
specially di irc tuh..
hehe