Ahad, 8 November 2009

Kata kata seloka dalam cerpen

Aku rasa tidur aku terganggu. Rasa panas semacam. Aku dah pasang kipas 5 kot lepas subuh tadi.

Slow slow aku capai henset. Baru pukul sebelas. Awal sangat nih. Bangun awal awal buat ape bukan nak gadis sambut pembangunan aku pun.

Malangnya kondisi badan aku tak cukup mantap untuk sambung tidur. Perut dah terasa something. Macam lapar. Kesan tosey malam tadi dah habis kot. Aku cuba membuat perkiraan matematik dengan mengira jumlah tenaga daripada tosey tersebut. Betol betol. Memang normal lah lapar time time macam ni.

Nak tak nak kena bangun. Kalau tak bangun perut lapar. Kalau perut lapar macam mana nak tidur?

Terpisat pisat mata aku kena cahaya matahari tengah hari. Kedudukan tingkap ruang atas ni tak strategic la. Macam mana jurutera rumah aku ni buat kerja? Demit demit demit aku mencarut dalam bahasa ingeris sebanyak tiga kali berturut turut. Setting seluar sikit agak agak tak memalukan jiwa raga, baru turun. Mata terus tuju atas meja. Macam biasa nasi bungkus dah placing nicely kat atas tu. Sederas air terjun aku buka bungkusan itu. Macam biasa lagi, nasi putih, ayam kurma seketul, sayur lebih kurang. Cantik sikit je hiasan die daripada makanan dewan makan SMKAJB dulu dulu. Aku curah air masak dalam cawan, minum seteguk dua, terus placing atas kerusi. Hm tak bape pergi lauk die hari ni. Nasib baik aku tak gosok gigi, kalau tak mesti lagi out rase die.

Selepas beberapa kunyahan, baru aku tersedar kebangangan diri. Patut la rase sunyi sepi je rumah ni. TV tak pasang lagi. Merayau rayau mate aku cari remote Astro. Demit mane lak peginye remote nih? Aku bangun, sepak sepak sikit bantal bantal atas lantai. Jumpa. Cari remote TV lak. Babi payah betul nak bukak TV. Tak berteknologi sungguh. Patut niat je dalam hati dah menyala dah TV tuh. Kali ni jurutera TV pulak aku maki. Bodoh bodoh bodoh makiku dalam bahasa melayu pula.

Sambil makan tangan kanan, tangan kiri picit simbol + kat remote Astro. Pap pap pap dari satu cenel ke satu cenel. Semua rancangan tak membina minda. Last last layan Discovery Channel je. Mythbusters. Canggih canggih betul alatan diorang ni. Ingat nak beli satu la nanti. Boleh buat placing ngorat awek awek berkelulusan tinggi.

Kunyahan terakhir, sekilas aku tengok jam kat dapur. Baru duabelas setengah. Awal lagi ni nak mandi. Nanti zohor kena masuk toilet lagi. Malas ah masuk toilet banyak banyak kali. Bukan ada Siti Nurhaliza pun dalam tuh. Basuh tangan lebih kurang, cawan letak kat sink. Sebijik cawan je pon air masak je pon tak payah basuh.

Aku menilai kondisi badan. Dah sedap nih. Tenaga dah banyak masuk dalam perut. Perut yang kenyang ditepuk tepuk selesa. Betol lah peribahasa orang dulu dulu,

"Gendang Gendut Tali Kecapi, Kenyang Perut Senang Hati"

Aku akan jadikan peribahasa ni sebagai pedoman untuk mengharungi hidup yang penuh pancaroba ini.

Aku placing bantal elok elok, mengikut kontur badan. Perlahan lahan dan penuh tertib aku baringkan diri aku beralaskan karpet di hadapan TV sambit menatap Mythbusters penuh khusyuk. Berangan sikit sikit ape nak buat petang ni..

Tak sampai lima minit, TV pula khusyuk menatap aku tidur...


1 ulasan:

dya berkata...

hehehehehehehehehehe...
niiicee..=P