Selasa, 21 Disember 2010

Bos aku tanye bile nak kawin OMAIGOD!

Yah aku sekarang sudah berada di ofis dan jam sedang menunjukkan pukul 8.23 pagi. Aku tak dapat access internet, jadi aku hanya taip saja sebelum diupdate ke KENCINGKUCING bila aku tiba di rumah nanti.

Aku ade satu addiction baru baru ini.

aididmuaddib


Inilah blog yang aku akan bukak tiap tiap malam, dan baca setiap posting. Lepas tu baca pulak komen komen yang membontoti setiap posting dalam blog tu. Walaupun blog tersebut hanya mula beroperasi pada bulan oktober lalu, tapi jumlah pengikutnya sangatlah awesome. Penulis, aidid muaddib adalah seorang doktor, pada hemat aku bukan main main punya doktor. Blog beliau ini mainly berkisar tentang MLM dan makhluk makhluk yang seumpanya dengannya.

Aku rasa blog ni sangat best untuk dibaca sebab dia ni jenis pandai yang sempoi. Doctor tapi perangai macam engineer, haha. Orangnye sangat analytical dan skeptical. Mende mende merepek yang banyak dijual pakai MLM semua die nak banteras. Beliau bukan banteras hanya dengan caci maki bak orang yang ditipu MLM, tapi berserta hujah hujah scientifik dan kedoktoran, yang bilamana dibaca pasti mendatangkan ngantuk. Sebab tu aku suka baca malam malam jadikan ubat tidur.

Di bawah adalah list sedikit sebanyak MLM dan product product yang dia caci maki secare terkutuk dalam blog beliau:

HyproBulkSMS
Unstoppable
Ads4Bucks
Gelang AC Mizal
Tuala Wanita Avail Beauty
Detox Foot Patch
Makanan makanan kesihatan Transfer Factor
Dr Azizan tilik hari lahir
Millionaire MindPower

dan ade lagi yang aku tak ingat.

Nasib baik takde satu pun perkara kat atas tu aku terlibat. So tak terase la bace blog die haha.

Sejak azali lagi aku memang menyampah dengan segale macam MLM dan sepupu sepapat die. Kalau kamu masih ingat aku ade bercerita panjang lebar pasal MLM ni kat sini. Persepsi aku memang tak akan berubah; MLM memang palat. Tak kisah la kalau kamu kate MLM ade panel syariah la, untuk pendidikan la, kesihatan tiptop, dan ape ape jadah lagi. Sebab MLM memang pyramid scheme. Bila dah pyramid scheme, harga barang RM 5 jadi RM 500. Tak ke palat tu? Nak kayekan orang atas saje. Baik penjual MLM tersebuk mintak sedekah lagi bagus. Lepas tu yang sibuk dijaja penjual penjual MLM ni bukan product, tapi cerita cerita kejayaan, dapat tolong mak bapak, sebulan income 16juta, pakai kereta BMW dan macam macam lagi. Product nye mane, bodoh?? Kata penjual, kena la ada product.

Heh, seronok kan kutuk MLM? Padahal dulu hampir hampir jugak terpedaya dengan celaka camni. Baru baru masuk U, apalah sangat tau dengan pancaroba dan kedasyatan masyarakat. Diterjah penjual MLM LUXOR, dah siap isi borang dah, nasib baik tak bayar apa apa pon. Tengok yang join sume entah kemana perginya. Bebual nak pungpang pungpang.

Si AididMuadib ni sangat pantang dengan MLM ni. Memang patut pon pasal kerja menipu orang. Tapi nak buat macam mana, tu punca rezeki diaorang, kalau boleh dikatakan rezeki lah. Setiap orang ada punca rezeki masing masing. Duit, siapa taknak, kan? Halal Haram belakang kira. Mencuri pon satu kerja jugak. Pembunuh upahan, kerja jugak. Kita berhak marah bila kena samun, kena rompak. Kena bunuh boleh la nak marah sebab tak sempat. Senang kate, kita berhak rasa apa apa pon. Tapi itu sudah kerja mereka mereka ni semua. Daripada takde kerja, menganggur. Lagi orang benci, agaknya?. Macam salah satu ayat keramat Wan Saad, "Kalau dah kerja menipu orang tu, kerja je sampai bila bila." Yah itu semangat yang kita mahu.

Pada aku, asal jangan kena dekat aku dan famili sudah. Rakan rakan ade yang dah terjebak, malas lah aku nak cakap. Masing masing dah besar. Kontol masing masing dah panjang. Dah boleh pikir mende tu merepek ke tak. Kalau jual piring kace sekeping harga 2,3 ribu pon kamu tak cakap mengarut, memang aku dah tak boleh buat apa lagi dah.

Berbalik kepada blog tadi, selain MLM, blog tersebuk jugak maki hamun product yang tak jual pakai MLM tapi memberi kesan menakjubkan pada pengguna, konon kononnya. Banyak yang dia maki, tapi aku nak fokus dekat detox foot patch tu je, sebab aku dah banyak kali direct contact dengan mende nih. Kat tepi jalan pon melambak dah jual. Kawan aku sendiri jual. Dan ramai kawan aku yang penah pakai. Hampir hampir nak beli pon ade. Tapi aku memang dasar kedekut, dan aku rase ginjal dan hati aku masih tiptop, so nasib baik.

Ok menurut aidid muadib ni detox foot patch ni takdelah memberi kesan seperti yang digembargemburkan konon kononnya boleh tarik toksin, logam berat dan macam macam lagi melalui tapak kaki. Aidid muadib kata segale toksin toksin dalam badan tak boleh keluar dari tapak kaki, kecuali kalau dirobek tapak kaki tersebut dengan pisau rambo. Beliau juga telah buat ujikaji, tengok sendiri dekat blog beliau. Komen komen yang ikut post tersebut jugak ade dari doctor doctor yang menyokong si aidid ni. Aku pon sokong jugaklah. haha.

Beberapa kawan aku da pakai mende ni. Memang diorang cakap time pakai boleh rase kebas kaki, macam ade mende tarik tarik darah pegi tapak kaki. Bile aku fikir fikir balik tu hanyelah placebo effect je. Tak percaye cube kamu baring, tegakkan kaki dan fokus dekat kaki. Mesti kamu ada rasa something jugak. Tak payah pakai patch ape ape pon dah boleh rase. Kalau kamu pakai patch tu dah percaye mende tu nak jadi, memang jadi lah. Warna hitam lepas pakai? Haa tu kamu kena bukak blog aidid muaddib nih. Memang terbaik haha.

Jadi lepas dah jadi pengikut blog ni, aku secare auto menjadi lebih skeptikal tentang mende mende yang ada di pasaran yang kebanyakannya hanyalah menjanjikan kesihatan palsu tanpa clinical results yang sah. Dulu dulu dapat brochure atau pamphlet MLM atau product product macam ni, rase terpegun je dengan testimonial testimonial yang ade dalam tu. Terfikir tak kita testimoni tu semua hanyalah karangan karangan untuk promote mende tu? Dapat ke kita pastikan kesahihan testimoni tersebut? Andaikata pon kita dapat jumpe orang yg bagi testimoni tu, kita boleh konfemkan ke die tak kencing kita? At the end of the day, hanya scientific approach atau research papers je yang dapat buktikan semua tu. Setakat testimoni tu, buang aje lah dalam tong sampah.

Aku suka satu statement dalam blog beliau:

"Being an academic makes you skeptic. Being skeptic will take you far."

Syukur Alhamdulillah...(Hai-O)

Sabtu, 18 Disember 2010

Kereta aku berbunyi pelik

Adalah telah menjadi satu norma norma masyarakat bahawa mengantuk datang tidak kira masa. Mengantuk ini sebenarnya boleh kita samakan dengan wabak yang datang tanpa diundang, dan payah dibuang hilang. Namun ada kalanya mengantuk itu perlu. Kalau tidak datang ngantuk bagaimana nak tidur? Adalah tidak normal untuk seorang manusia normal tidak merasa walau secebis ngantuk.

Berikut adalah waktu waktu yang kita memang tak nak sangat ngantuk, tapi ngantuk nak sangat dekat kita:

  1. Meeting yang ada manager dan bos bos besar. Time meeting dengan engineer engineer sama pangkat tak nak pula datang ngantuk.
  2. Kerja menghadap komputer, dan kerja dah buat hari hari jadi bosan. Memang automatic mata macam ade gam gajah.
  3. Time driving balik kerja atau balik jauh jauh sorang sorang. Ini punye ngantuk memang bahaye.
  4. Ceramah ceramah tak kisah la ceramah motivasi ke, Edata ke, ScoreA ke, atau MLM yang lain. Paling power sekali ceramah pengetua sekolah. Memang paling ngantuk dalam dunia.
  5. Tengok wayang tapi cerita bosan. Tiket dah beli. Popcorn banyak lagi. Rugi kan?
  6. Jawab exam. Banyak sangat porno dalam otak, time exam nak tulis jawapan terlukis Maria Ozawa. Lukis lukis lama lama ngantuk dan terus tidur.
Cukup kot.

Mengantuk ni memang payah kan? Aku percaya kamu semua pasti menghadapi masalah ni, nak nak yang dah menjawat jawatan yang kene menghadap komputer dari masuk kerja sampai balik kerja. Memburukkan lagi keadaan, bos kamu duduk betul betul belakang kamu. Buat tu tak kena, buat ni tak kena. Nak buat kerja, tak ada pulak. Payah, memang payah.

Jadi sebagai engineer yang masih belum confirm di sebuah kilang tak berapa terkemuka, aku telah sort out beberapa langkah bernas lagi awesome yang boleh kita semua cuba untuk mengatasi masalah mengantuk di kalangan kita semua:

1. Tidur

Cara paling efisyen, kemas, selamat dan sihat untuk menghilangkan ngantuk. Cuma kamu perlu menanggung sedikit risiko, berdasarkan budi bicara bos kamu. Tidur pula janganlah macam kamu sedang berada di rumah, dan kamu anggap kerusi kamu katil empuk Vono berserta Ziana Zain. Tidur nak siap berdengkur mulut ternganga kaw kaw. TOLONG JANGAN. Esok datang surat warning 24 jam nanti.

Tidurlah dengan penuh berhemah. Sambil pegang mouse, atas meja ada drawing, dan buka spreadsheet dekat komputer. Cukuplah dengan melelapkan mata dan menundukkan kepala dalam 30 darjah. Bos kalau nampak pon die faham kot. Bos aku baik tak tahu lah bos kamu macam mana.

Selain di workstation sendiri, tempat tempat lain yang boleh kita pulun tidur adalah seperti di celah tangga yang orang tak lalu lalang, surau, celah celah almari di makmal, atau di tandas.

2. Rokok

Rokok adalah ubat ngantuk yang baik. Dengan menghisap rokok, tekanan darah meningkat, sekaligus meningkatkan aliran darah ke otak. Walaupun darah tak banyak kandungan oksigen sebab ada rokok, kita kena ingat tujuan asal kita. Nak sihat ke nak hilang ngantuk. Pilih yang mana berkenaan.

Dengan merokok, kita boleh release tension sedikit dengan bebanan kerja yang sedang kita laksanakan. Ajaklah bos kamu merokok sekali, kalau dah confirm dan tak segan. Untung untung dapat pau Dunhill bos.

Cara ni applicable untuk lelaki saja, aku kira. Macam tak normal pula perempuan berpakaian pejabat menghisap rokok pung pang pung pang dekat ofis. Apatah lagi yang berpakaian baju kurung. Kurang manis rasanya. Tambahkan manis dalam senyuman.

3. Senam

Cara ini boleh dilaksanakan mengikut peribadi kamu. Kalau kurang tahap malu, bangun dan buat senaman poco poco mengikut alunan lagu dari komputer kamu. Kalau malu up sikit dan masih siuman, cukuplah sekadar pumping di atas lantai sebanyak 16 kali. Pumping bawah meja tak ada orang nampak rasanya. Boleh juga pergi berjalan jalan melihat sekitar kilang, tengok operator buat kerja. Kalau kilang elektronik ramai gadis genit, pasti hilang ngantuk. Berjalan dengan penuh gaya jurutera pasti menambat hati gadis gadis operator indon yang memerhatikan kamu. Agak agak rasa tough sikit, jogging saja tanpa banyak bicara. Kalau ngantuk lagi, apply cuti dan balik tidur.

4. Minum

Nescafe, kopi Aik Cheong, milo, atau apa apa sajalah minuman panas, sedikit sebanyak akan menambah kesegaran ketika menghadap drawing entah hapa hapa. Jangan pula ditogak air kencing syaitan, apatah lagi air kencing sendiri. Buruk perangai namanya tu. Kalau ada makanan sampingan sikit sikit pun bagus. Gula gula getah, Super Ring, Kacang Ngan Yin, Twisties atau Keropok Lekor Boleh dimakan Selalu adalah contoh contoh yang baik. Makanlah bersama teman pejabat yang lain, besar pahalanya.

Dah. Hilang idea. zzz

Tapi sebenarnya perkara yang paling berkesan sekali untuk menghilangkan ngantuk ialah dengan kantol tidur di tempat kerja. Confirm terus segar bugar, sama ada segan sendiri, ataupun segan kena sound dengan bos. Jadi kesimpulannya, tidurlah ketika kamu yakin bos kamu akan datang dan sound kamu. Mudah kan?

Mari tidur walaupun esok weekend yeah!




Sabtu, 13 November 2010

Leceh Buat Urusan dengan Kerajaan

Aku tak tau dengan orang lain, tapi salah satu perkara yang aku paling geruni dalam dunia ini adalah mandi pagi. Ade tak perkataan scientific untuk takut mandi pagi, ek? Macam kalau takut spider = arachnophobia. Kalau takut spender lak = SpendekuSpendemuPhobia.

Bangun bangun, laju laju terus masuk jamban. Pastu mesti termenung. Dalam hati cakap camni:

"Sial la harini keje kene bangun pagi kene mandi pagi zzz"

Pastu termenung lagi menghadap baldi penuh air. Punyalah seram nak memulakan jirusan pertama tuh. Macam air tersebut mengandungi pelbagai sampah masyarakat.

Kan? Korang pun sama kan? First gayong nak cecah badan tu yang paling bangsat sekali die punye sejuk. Water heater? Alamak aku bukan orang kaye la nak pasang mende tu dalam jamban. Takyah nak bajet omputih kat Malaysia takde winter nak pasang water heater dalam jamban.

Berikut adalah punca punca aku menghidapi penyakit gerun mandi pagi:


1. Air sejuk nak mampos

Kenapa pagi pagi air kene sejuk? Kalau dari segi saintifiknya, sepanjang malam, air yang bertakung dalam baldi akan melalui proses penyejatan, jadi molekul molekul air yang kurang sejuk akan tersejat dan tinggal molekul air yang sejuk je lah. Dah perkara saintifik inilah punca utama mandi pagi menjadi sesuatu yang menyeramkan sehingga meremang bulu roma.

Dulu zaman sekolah rendah boleh la pagi pagi mak masak air pastu curah dalam besen pastu baru bukak air paip, so mandi pon air die sejuk sejuk suam, sedap sedap mandi la. Tapi dah besar camni agak loser kot tiap tiap pagi nak masak air semate mate mandi. Baik air tu ko buat milo minum sarapan.

So care aku nak counter perkara ini ialah dengan buang segala air dalam besen yang dah melalui proses penyejatan tu, dan tadah air baru. Still sejuk jugak tapi taklah sebangsat sejuk air yang bertakung semalaman tuh.

Korang pernah tak terfikir nak sukat suhu air pagi pagi berapa darjah celcius ek? Agak agak cecah -68 darjah celcius tak?


2. Kena bangun pagi.

Bila nak mandi pagi, kena lah bangun pagi, kan? Bangun pagi pon merupakan satu masalah yang agak besar bagi aku. Biasalah syaitan memang suka kalau kita tak bangun pagi sembahyang subuh kan? Kalau tak ingat neraka memang pajak je terus. Tak elok amalkan selalu. Kena panah petir nanti.

Bile dah bangun pagi, kena lak mandi pagi. Bertambah tambah masalah. Tu yang letih tu.


3. Kena pergi kerja

Problem jugak ni. Kita kena mandi pagi sebab kena pergi kerja. Kalau bangun untuk sembahyang subuh, tak mandi pun takpe lainlah kalau mimpi Maria Ozawa. Sebab kena pergi kerja tu lah yang menyebabkan kita kena mandi pagi. Shit man!

Ape ek kerja yang membolehkan kita pergi kerja tanpa perlu mandi pagi?


4. Hujan sepanjang malam

Ini point paling awesome yang menyebabkan mandi pagi bagai terhiris sembilu luka dihati siapa yang tahu. Tapi applicable kat Malaysia lah kot. Kalau kat tempat lain ade salji ke taufan ke setakat hujan takde lah sejuk sangat kot air paip kat sane.

Air paip waktu pagi dah sesejuk celaka as it is. Ditambah lagi dengan hujan sepanjang malam, dan time kau bangun tido tu still hujan lagi, peh memang godlike die punye sejuk. Time tu kite boleh kate malas nak bangun tu dah sampai tahap ultimate la.

Hujan + sejuk + kerja + mandi pagi = SHIT!

Tapi kalau kita tak ikut equation di atas, takde duit lak nak menjalani kehidupan seharian. Jadi buatlah pilihan yang tepat. SHIT! atau duit.


Point point di atas lah yang menyebabkan aku terpaksa mengharungi saat saat mengharukan setiap pagi dari hari isnin sampai hari jumaat, tak termasuk cuti umum dan MC.

Perkara ni berlaku hanya apabila kita bangun bangun tido terus mandi tau. Cube kalau kite bangun kite tak payah mandi dulu. Rilek rilek dulu maen facebook, maen takraw ke dengan kucing, atau buat je lah ape ape. Dalam pukul 8 baru mandi mesti rilek je boleh nyanyi nyanyi lagi. Tapi tulah masalahnye pukul 8 dah masuk pejabat takkan pukul 8 baru nak mandi stupid namenye tuh.

Hujan ni camne nak main futsal?


Rabu, 10 November 2010

The New Beginning WTF?

Yeay aku update yeay

Mesti korang tertunggu tunggu post lagenda dalam KENCINGKUCING kan? Macam zaman zaman Kesultanan Melayu Melaka dulu kot tahap lagenda die. So aku pun update la sikit sikit demi memenuhi permintaan masyarakat.

Kalau korang masih ingat post terakhir aku berkisar mengenai kerjaya aku sebagai pembantu jualan di Jusco. Heh it was long gone my friend. Dengan kuasa ALLAH, akhirnya aku berjaya bergelar seorang jurutera ataupun bahase english die engineer. Lebih tepat lagi Process Engineer. Rezeki setelah menganggur mengorek jubur sekian lama dan bertukar tukar kerjaya.

Dulu zaman zaman belajar, aku selalu berangan, nak nak masa final year. Aku mula mengira ngira kewangan aku, time aku akan kawin, beli drumset dan sebagainya. Masa tu boleh aku pajak monthly income aku RM3000.00. What the LOL is that? Bile diingat ingat balik terasa sungguh jahil dan bebal sekali. Nak buat bajet kewangan tapi tak mengambil kira employment market. Last last persetankan RM3000, yang penting dapat kerja. Tu yang kerja Jusco tu.

Selepas kerja Jusco dapat kerja kilang buat Tar jalan. This was a hell of an experience, I must say. Pasal gaji aku taknak lah cerita kan, tapi kebengapan sistem die wat aku tergaru garu kepala masa first day kerja. Dengan takde sign kontrak, offer letter, pakaian keselamatan ape sume, ingat aku apa? Demit gile die treat aku camtu. Aku pon satu main terjah je accept offer die. Nasib baik dapat jugak tshirt tige keping tapi kene potong gaji FAKKKK!!!

Agak agak due minggu kerja situ aku dapat dapat panggilan wat test utk join Lafarge, kat KL kilang simen tapi line line gagah punye simen la. Aku terus go cabut keje tapi mintak gaji. Dapat la 500ringgit dan gelaran penganggur semula. Pastu hapah pon takde. Lafarge dah jadi Lafaraj. Intebiu intebiu yang lain pon macam menunjukkan hasil yang membabikan.

Tapi aku sabar.

Sebulan lebih menganggur maen telur, sebuah kilang permakanan terkemuka bertaraf dunia memanggil aku untuk ditemuduga. Aku go je lah dengan hati terbuka. Nak menanam harapan lebih lebih kang takut kecewa hati terluka lagi. Alhamdulillah dapat jugak aku kerjaya setaraf dengan ijazah yang aku pegang. Jawatan sebagai Eksekutif Pengeluaran atau bahase Englishnye Production Executive di Malayan Flour Mills Berhad. Flour tau. Flour = tepung. Bukan Floor = mangkut tingkat.

Heh seronok weh kerja kilang tepung. Hari hari rase berada dalam salji. Kalau tepung tumpah, dapat la main salji. Tapi ade lekit lekit sikit la salji die. Pijak pijak tepung dah biase dah. Dah macam tepung tu bukan makanan zzz. Abes nak buat camne sekali mix tepung line line 10, 20 tan. Makan bertahun tahun tak abes. Pijak, peluh, tahi idung tahi gigi sume tu biase la tuh. Agak agak korang makan roti canai, jemput jemput, kek, kuih muih, mee atau ape ape je lah berunsurkan tepung, pastu tibe tibe terbayang muke aku, paham paham la ye.

Lima bulan.

Lima bulan aku bergelak ketawa bersama tepung. Setiap sisi tepung aku selami. Tepung sudah meresap dengan sebati dalam sanubari. Tiap tiap malam mimpi bersama tepung. Tapi semua itu tidak menjamin kehidupan yang berunsurkan tepung sepenuhnya.

Setiap yang hidup pasti akan mati. Setiap yang tepung pasti akan dimakan. Akhirnya aku dapat kerja aku sekarang seperti yang aku ceritakan di awal awal artikel ini. Dah 2 minggu dah. Layan je la. Masih tengah 'tune' lagi ni. 'Tune' tepung masih bersisa sisa dalam testikel aku. Harap harap sebulan dah OK. Di sinilah rokok memainkan peranan yang penting dalam membina jaringan persahabatan berunsurkan penyakit penyakit berbahaya.

Babai


Jumaat, 5 Mac 2010

Kerja dan mengular haruslah seimbang demi masa depan yang cemerlang

Like always, after so long not update, better ask for forgiveness first.

Bukan tak nak update, tapi bizi doh. Kerja balik kerja sayed tidur kerja. Online pon dah jarang jarang dah. Sehari tak tengok internet pon dah takde hal sangat. Dulu sehari tak dapat internet menggelupur tak tentu arah. Sekarang tengok komputer pon dah takde selera. Macam tengok makanan dah sejuk. Balik balik kerja nampak tilam tu lagi lazat daripada punat ON kat komputer tuh.

Aku sekarang kat Sayed, restoran mamak terkenal area Perling. Sekali sekale ubah angin kan. Abes kat rumah bile nak update je sangkut, takde idea. Try update kat Sayed lak, tengok pegi die camne. Rase rase boleh go kot dalam 16 page. Tengok je la nanti.

Umum mengetahui bahawe aku sekarang terlibat dalam industri peruncitan. Bekerja sebagai pembantu jualan di sebuah syarikan peruncitan gergasi dari Jepun, AEON Co. Bhd. atau lebih dikenali sebagai Jusco atau JJ. Diam tak diam, dah sebulan gak la aku keje ni. Abes nak jadi engineer tak dapat dapat, jadi la pembantu jualan dulu. Tak kan nak dodok rumah terkangkang depan TV hari hari kan?

Memang la post sebelom nih aku tulis bagaimana cara untuk mengangkat martabat kita sebagai penganggur. Tapi kalau dah dua bulan menganggur teruk, tongong juge jadinye. Hari hari buat tengok TV, tidor, tengok TV, tidor, lame lame boleh mati kebosanan doh. So cari la keje siket kan? Up siket market bile gadis gadis tanye buat ape kat rumah.

Overallnye, seronok juga la keje Jusco nih. Tak stress la. Takde nak kene perah otak buat bende bende teknikal. Penat badan je la angkat angkat beras 10 kilo, minyak 5 kilo, gule berkampit kampit. Uniform nak korporat, baju kemeja, tali leher dengan seluar slack. Tapi kerja angkat angkat peluh peluh. Bongok juga Jusco nih. Layankan je la. Nak duit punye pasal kan. Baju pinjam lagipon. Lenjan je la basuh hari hari sampai bulu bulu.

Untuk memudahkan pemahaman kamu semua mengenai flow kerja aku, biar aku lampirkan sebuah subtopik post ini bertajuk 'Diari seorang Staff Jusco' seperti di bawah:

..........................

Shif Pagi:

7.15 am: "Syapiq....Syapiq..bangun subuh...Syapiq..Syapiq...Syapiq!!! Hish geram betol lah aku malam malam tak tidur merayau kat luar subuh tak bangun. Macam mana nak kerja ni. Kau tido kat tempat keja ke Pung Pang Pung Pang Pung Pang..", kejutan seorang ibu penyayang, disusuli terjahan keras bapa penyayang sebagai pengajaran. Dalam hati bengang jugak, tapi taknak la jadi anak derhaka. Bangun je la pegi toilet.

7.20 am: Tido balik. Set alarm pukul 8.

8.30 am: "Kemak dah lapan setengah!!!" Lincah lincah bangun. Capai remote layan CSI sambil sarapan. Mandi, iron baju lebih kurang, siap siap laju laju.

8.50 am: Gerak pegi Jusco. Bawak kereta sambil maki hamun kereta kat depan. Driver yang bawak lembab, kereta yang kene maki. Biaselah tu.

9.04 am: Parking lebih kurang. Jam kat swap baru 8.58 am. Just nice. Swap, placing tempat isap rokok. Tengok security belajar kawad sambil gelak gelak.

9.15 am: Pegi Kantin. Minum air masak sambil bace Metro. Tengok kartun kat TV3.

10.00 am: Turun Selling Floor. Susun susun barang sikit, receive barang sikit. Tolong tolong Bangla dengan Nepal stacking barang sikit dekat backroom/store. Tunjuk muke sikit dekat supervisor dengan manager. Kerja la kan tak kan nak mengular je.

1.00 pm: "Dah time lunch ni! Tak elok kerja time lunch.", roger rakan rakan, ajak makan. Borak borak, jumpe budak budak floor lain. Solat. Kalau nampak manager, kuar kantin laju laju.

1.40 pm: Swipe card. Duduk restroom tidur sambil dengar lagu korea kat henpon.

2.30 pm: "Weh sapit bangun!", member shif petang dah datang. Salam salam sikit, swipe card abes rehat, sambung tido.

3.00 pm: Bangun tido pegi selling floor. susun susun barang sikit. Kalau name naek kene clear barang reject, start buat sambil jamah jamah sikit barang reject. Makanan nak dibuang alang alang buang dalam perut.

4.00 pm: "Sapit meh meh belakang tangge.", lepak sambil makan cadbury. Mane dapat cadbury? Hanya tuhan yang tahu.

4.30 pm: Sambung buat kerja. Tunjuk muke dekat supervisor sikit. Jalan jalan tempat cashier usya gadis gadis. Mana tau nampak Nor Farahain.

5.30 pm: Solat. Duduk duduk kat surau, pegi surau kat sebelah minum minum sikit.

6.00 pm: Berambus laju laju.

Shif Petang:

12.30 pm: Bangun. Macam biase cari remote on TV, makan. Agak agak sempat online cek facebook, gmail, jobstreet. Takkan sampai tue nak keje Jusco kan?

1.30 pm: Siap siap pegi keje. Bawak kerete rilek rilek. Nampak semut lintas jalan brek bagi semut jalan. Jalan tak banyak kereta.

2.00 pm: Swipe. Pegi restroom. Budak budak shif pagi tengah rehat. Borak borak sikit. Ikut dorang pegi kantin makan. Turun bawah isap rokok. Pegi maen game dekat atas.

3.00 pm: Solat. Pegi selling floor tunjuk muke. Susun susun barang sikit. Amik stock letak kat depan. Borak borak dengan bangla nepal.

6.00 pm: Rehat time bebeh! Swipe, Solat, lepak restroom tido bertemankan lagu korea.

7.00 pm: Makan kat kantin, Solat, isap rokok, lepak lepak jap.

8.00 pm: Sambung kerja. Susun susun barang.

9.00 pm: "Weh jom lepak tempat moto.", lepak isap rokok dengar budak budak lepas spm borak borak rempit. Naik surau solat.

10.00 pm: Masuk selling floor. Usya usya Delica(tempat masak masak) dengan Sushi. Tengok mana boleh makan jap lagi. Borak borak sikit dengan budak delica dan sushi suruh sep yang sedap sedap.

10.30 pm: Closing. Laju laju pegi delica dengan sushi. Makan sambil cover line.

11.00 pm: Berambus. Sayed. Snuker. Tidur.

..........................

Begitulah secare ringkasnye jadual harian aku sepanjang bekerja di Jusco. Takde la hari hari macam tu kan. Secare lebih kurang je la. Ade jugak time sebok gile babi. Tak kan hari hari mengular je kan? Tapi aku berpegang pada prinsip 'kerja dan mengular haruslah seimbang kalau tidak pincanglah masa depan'.

Tadi time aku balik kerja, berlaku kejadian yang agak cibai untuk kita semua jadikan pedoman. Aku belom solat asar lagi, sebok clearkan barang reject punye pasal. Bawak kerete memang agak laju la kan. Nak dijadikan pasal sedang aku memandu dalam kelajuan sederhana, secare tetibe ade seorang lelaki tue, tanpa menoleh kiri kanan menonong lintas jalan. Sambil beristighfar (tak tipu), aku picit la brek sikit. Dah separuh jalan baru nak toleh tengok kereta aku. Yang agak bengapnye, die boleh menapak ke belakang bajet nak elak, padahal kalau die go je kompem lepas. Bukan aku nak langgar pon. Aku dah brek kot. Lepas tu die tengok aku sambil maki maki.

Persoalannye sekarang, ape jadah die nak bengang dengan aku? Die yang tak toleh kiri kanan, nak marah aku pulak. Bajet pakai jubah dengan kopiah dah mulie sangat lah tuh? Ingin aku tegaskan di sini, walaupun kamu seorang superman, atau penuntut ilmu kebal, atau kamu rasa kamu kacak macam Mohd Syafiq bin Adam sekalipun, kalau nak lintas jalan tu tengok la kiri kanan dulu. Memang la kamu gagah perkasa, dilanggar kereta tak lut, tapi kesian la kat pemandu kereta terbabit. Sebab kamu die menggagau nak elak. Kalau eksiden melibatkan nyawe macam mana?

Sekian aku nak sambung minum teh o.

Rabu, 20 Januari 2010

Kalau semua orang jadi polis, polis jadi apa?

Hai selamat kembali dalam sesi menghabiskan masa bersama KENCINGKUCING.

Seperti yang diketahui ramai aku sedang menganggur teruk sekarang. Cincai cincai kira pakai kalkulator henset, dekat 2 bulan jugak la aku jadi begini. Terpinggir dari industri swasta apatah lagi kerajaan. Jadi apa salahnya aku update blog kan?

Sebagai seorang penganggur yang bertungkus lumus memartabatkan pangkat penganggur, ingin aku senaraikan beberapa langkah yang aku kira berkesan untuk meningkatkan jati diri kita sebagai penganggur.

1. Bangun Tidur tengah hari

Macam biaselah, kalau yang first aku tulis, maknenye tu point paling basic yang perlu diambil berat. Waktu bangun tidur bagi seorang penganggur amat penting. Demi mencapai martabat penganggur tahap Budi dan Rupa macam dalam agama hindu, seseorang penganggur itu harus bangun paling awal pukul 12 tengah hari. Tak boleh awal hatta seminit pon. Bangun tidur tepat jam 12 ke atas, seperti yang kita sedia maklum akan menyempitkan pintu rezeki, sekaligus menjadi mangkin untuk penganggur terus menganggur dan seterusnya mencapai tahap Budi dan Rupa. Jika seseorang penganggur itu mahu mengangkat darjat penganggurannya ke tahap yang lebih tinggi, iaitu Bapak Segala Penganggur, eloklah kiranya die bangun tengah hari, makan dan sambung tidur balik. Hanya beberapa orang sahaja yang pada makrifat aku mampu menjejaki tahap ini.

2. Waktu tidur

Sebagai kesinambungan untuk point terdahulu, waktu tidur adalah proses awal untuk menentukan waktu bangun tidur pada keesokan harinya. Demi memungkinkan waktu bangun tidur tepat jam 12 keatas, waktu tidur haruslah selambat yang mungkin. Bagaimana untuk tidur selambat yang mungkin? Itu terpulang pada setiap individu. Banyak aktiviti aktiviti yang boleh kita lakukan di malam hari untuk mendapatkan waktu tidur yang optimum, seperti lepak di Sayed (WAJIB), bermain snuker, karaoke, jamming, futsal, mencari rezeki anak-anak, lepak di sayed (WAJIB) lagi, dan sebagainya. Untuk memudahkan proses, eloklah kiranya waktu keluar rumah itu tepat jam 12 tengah malam, pabila ibu bapa sudah tidur. Lainlah kalau telinga dah tebal dan gagah macam telinga kuali tahan bebelan mak bapak tercinta, silalah keluar sewaktu mereka masih segar menonton rancangan Senja Permai di Astro Prima.

3. Tonton semua rancangan di television.

Menganggur, secara generalnya memang lah membosankan. Salah satu cara untuk menghilangkan kebosanan ialan menonton semua rancangan rancangan yang dipaparkan di televisyen, hatta drama drama kerajaan sekalipon. Bercakap mengenai drama kerajaan, aku perhatikan sejak akhir akhir ini drama kerajaan kalau tak melibatkan kaum cina dan india memang tak sah. Ada satu drama tu yang berlakon semua orang cina tapi cakap bahase melayu. Malang sekali heroin drama tersebut tak comel. Jangan harap aku nak tengok sampai habis.

Rancangan yang aku sarankan untuk kamu tonton apabila bangun tengah hari ialah seperti berikut:

AC
Kelab Pop
Macam macam Aznil
Wanita Hari Ini
Tasbih Cinta
Sekar (bile nak abes pon tak tau)
Dyesable (ntah bahase ape ntah)
Na - o - Mei (comel doh heroin die kene folo nih)
dan laen laen lagi lah..

rancangan rancangan yang telah ditonton pada siang harinya bolehlah menjadi topik perbualan pada malam hari ketika lepak di Sayed.

4. Bekalan wang yang mencukupi

Haa bagaimana untuk mendapat bekalan wang yang mencukupi? Sebagai penganggur yang ingin terus bergiat aktif dalam industri pengangguran ini, kita haruslah sentiasa menjadi anak yang taat demi mendapat sesuap nasi. Walau sehebat mana pon pangkat pengangguran kita, janganlah kita derhaka terhadap mereka. Kang siang siang hari derhaka, malam malam mintak 5 ringgit modal rokok dengan teh tarik. Penganggur seperti ini kita boleh klasifikasikan sebagai penganggur bangsat lagi bedebah. Jikalau mak suruh hantar adik pergi sekolah, angkat kain baju di jemuran, masak air, beli sarapan, basuh pinggan dan sebagainya, lakukanlah dengan ikhlas. Tak lah rasa malu sangat menghabiskan beras di rumah.

5. Main Facebook

Bangun bangun tengah hari main facebook sambil makan sarapan memang terbaek

OK esok sambung lagi