Jumaat, 5 Mac 2010

Kerja dan mengular haruslah seimbang demi masa depan yang cemerlang

Like always, after so long not update, better ask for forgiveness first.

Bukan tak nak update, tapi bizi doh. Kerja balik kerja sayed tidur kerja. Online pon dah jarang jarang dah. Sehari tak tengok internet pon dah takde hal sangat. Dulu sehari tak dapat internet menggelupur tak tentu arah. Sekarang tengok komputer pon dah takde selera. Macam tengok makanan dah sejuk. Balik balik kerja nampak tilam tu lagi lazat daripada punat ON kat komputer tuh.

Aku sekarang kat Sayed, restoran mamak terkenal area Perling. Sekali sekale ubah angin kan. Abes kat rumah bile nak update je sangkut, takde idea. Try update kat Sayed lak, tengok pegi die camne. Rase rase boleh go kot dalam 16 page. Tengok je la nanti.

Umum mengetahui bahawe aku sekarang terlibat dalam industri peruncitan. Bekerja sebagai pembantu jualan di sebuah syarikan peruncitan gergasi dari Jepun, AEON Co. Bhd. atau lebih dikenali sebagai Jusco atau JJ. Diam tak diam, dah sebulan gak la aku keje ni. Abes nak jadi engineer tak dapat dapat, jadi la pembantu jualan dulu. Tak kan nak dodok rumah terkangkang depan TV hari hari kan?

Memang la post sebelom nih aku tulis bagaimana cara untuk mengangkat martabat kita sebagai penganggur. Tapi kalau dah dua bulan menganggur teruk, tongong juge jadinye. Hari hari buat tengok TV, tidor, tengok TV, tidor, lame lame boleh mati kebosanan doh. So cari la keje siket kan? Up siket market bile gadis gadis tanye buat ape kat rumah.

Overallnye, seronok juga la keje Jusco nih. Tak stress la. Takde nak kene perah otak buat bende bende teknikal. Penat badan je la angkat angkat beras 10 kilo, minyak 5 kilo, gule berkampit kampit. Uniform nak korporat, baju kemeja, tali leher dengan seluar slack. Tapi kerja angkat angkat peluh peluh. Bongok juga Jusco nih. Layankan je la. Nak duit punye pasal kan. Baju pinjam lagipon. Lenjan je la basuh hari hari sampai bulu bulu.

Untuk memudahkan pemahaman kamu semua mengenai flow kerja aku, biar aku lampirkan sebuah subtopik post ini bertajuk 'Diari seorang Staff Jusco' seperti di bawah:

..........................

Shif Pagi:

7.15 am: "Syapiq....Syapiq..bangun subuh...Syapiq..Syapiq...Syapiq!!! Hish geram betol lah aku malam malam tak tidur merayau kat luar subuh tak bangun. Macam mana nak kerja ni. Kau tido kat tempat keja ke Pung Pang Pung Pang Pung Pang..", kejutan seorang ibu penyayang, disusuli terjahan keras bapa penyayang sebagai pengajaran. Dalam hati bengang jugak, tapi taknak la jadi anak derhaka. Bangun je la pegi toilet.

7.20 am: Tido balik. Set alarm pukul 8.

8.30 am: "Kemak dah lapan setengah!!!" Lincah lincah bangun. Capai remote layan CSI sambil sarapan. Mandi, iron baju lebih kurang, siap siap laju laju.

8.50 am: Gerak pegi Jusco. Bawak kereta sambil maki hamun kereta kat depan. Driver yang bawak lembab, kereta yang kene maki. Biaselah tu.

9.04 am: Parking lebih kurang. Jam kat swap baru 8.58 am. Just nice. Swap, placing tempat isap rokok. Tengok security belajar kawad sambil gelak gelak.

9.15 am: Pegi Kantin. Minum air masak sambil bace Metro. Tengok kartun kat TV3.

10.00 am: Turun Selling Floor. Susun susun barang sikit, receive barang sikit. Tolong tolong Bangla dengan Nepal stacking barang sikit dekat backroom/store. Tunjuk muke sikit dekat supervisor dengan manager. Kerja la kan tak kan nak mengular je.

1.00 pm: "Dah time lunch ni! Tak elok kerja time lunch.", roger rakan rakan, ajak makan. Borak borak, jumpe budak budak floor lain. Solat. Kalau nampak manager, kuar kantin laju laju.

1.40 pm: Swipe card. Duduk restroom tidur sambil dengar lagu korea kat henpon.

2.30 pm: "Weh sapit bangun!", member shif petang dah datang. Salam salam sikit, swipe card abes rehat, sambung tido.

3.00 pm: Bangun tido pegi selling floor. susun susun barang sikit. Kalau name naek kene clear barang reject, start buat sambil jamah jamah sikit barang reject. Makanan nak dibuang alang alang buang dalam perut.

4.00 pm: "Sapit meh meh belakang tangge.", lepak sambil makan cadbury. Mane dapat cadbury? Hanya tuhan yang tahu.

4.30 pm: Sambung buat kerja. Tunjuk muke dekat supervisor sikit. Jalan jalan tempat cashier usya gadis gadis. Mana tau nampak Nor Farahain.

5.30 pm: Solat. Duduk duduk kat surau, pegi surau kat sebelah minum minum sikit.

6.00 pm: Berambus laju laju.

Shif Petang:

12.30 pm: Bangun. Macam biase cari remote on TV, makan. Agak agak sempat online cek facebook, gmail, jobstreet. Takkan sampai tue nak keje Jusco kan?

1.30 pm: Siap siap pegi keje. Bawak kerete rilek rilek. Nampak semut lintas jalan brek bagi semut jalan. Jalan tak banyak kereta.

2.00 pm: Swipe. Pegi restroom. Budak budak shif pagi tengah rehat. Borak borak sikit. Ikut dorang pegi kantin makan. Turun bawah isap rokok. Pegi maen game dekat atas.

3.00 pm: Solat. Pegi selling floor tunjuk muke. Susun susun barang sikit. Amik stock letak kat depan. Borak borak dengan bangla nepal.

6.00 pm: Rehat time bebeh! Swipe, Solat, lepak restroom tido bertemankan lagu korea.

7.00 pm: Makan kat kantin, Solat, isap rokok, lepak lepak jap.

8.00 pm: Sambung kerja. Susun susun barang.

9.00 pm: "Weh jom lepak tempat moto.", lepak isap rokok dengar budak budak lepas spm borak borak rempit. Naik surau solat.

10.00 pm: Masuk selling floor. Usya usya Delica(tempat masak masak) dengan Sushi. Tengok mana boleh makan jap lagi. Borak borak sikit dengan budak delica dan sushi suruh sep yang sedap sedap.

10.30 pm: Closing. Laju laju pegi delica dengan sushi. Makan sambil cover line.

11.00 pm: Berambus. Sayed. Snuker. Tidur.

..........................

Begitulah secare ringkasnye jadual harian aku sepanjang bekerja di Jusco. Takde la hari hari macam tu kan. Secare lebih kurang je la. Ade jugak time sebok gile babi. Tak kan hari hari mengular je kan? Tapi aku berpegang pada prinsip 'kerja dan mengular haruslah seimbang kalau tidak pincanglah masa depan'.

Tadi time aku balik kerja, berlaku kejadian yang agak cibai untuk kita semua jadikan pedoman. Aku belom solat asar lagi, sebok clearkan barang reject punye pasal. Bawak kerete memang agak laju la kan. Nak dijadikan pasal sedang aku memandu dalam kelajuan sederhana, secare tetibe ade seorang lelaki tue, tanpa menoleh kiri kanan menonong lintas jalan. Sambil beristighfar (tak tipu), aku picit la brek sikit. Dah separuh jalan baru nak toleh tengok kereta aku. Yang agak bengapnye, die boleh menapak ke belakang bajet nak elak, padahal kalau die go je kompem lepas. Bukan aku nak langgar pon. Aku dah brek kot. Lepas tu die tengok aku sambil maki maki.

Persoalannye sekarang, ape jadah die nak bengang dengan aku? Die yang tak toleh kiri kanan, nak marah aku pulak. Bajet pakai jubah dengan kopiah dah mulie sangat lah tuh? Ingin aku tegaskan di sini, walaupun kamu seorang superman, atau penuntut ilmu kebal, atau kamu rasa kamu kacak macam Mohd Syafiq bin Adam sekalipun, kalau nak lintas jalan tu tengok la kiri kanan dulu. Memang la kamu gagah perkasa, dilanggar kereta tak lut, tapi kesian la kat pemandu kereta terbabit. Sebab kamu die menggagau nak elak. Kalau eksiden melibatkan nyawe macam mana?

Sekian aku nak sambung minum teh o.

5 ulasan:

Faiz Rev berkata...

cun ke farahain tu?

dya berkata...

saya pernah langgar anjing.
anjing tu mati.
saya sangat sedih.
berhati2 di jalan raya.

meen berkata...

mok, stalkkan farahain utk aku. curi2 amik pic dia guna hp ko tu. leh kte usya ramai2 tym konvo nnt. hoho~
smoge cepat2 la dapat keje tetap k. amin...

woody berkata...

mok, xmo kenalkan aku ngan gadis2 jusco yg comel2 ker? ak xkesah gadis tu berkerjaya ke x, asalkan comel... huahauhua

ikanpari berkata...

falsafah yang boleh diterima...mungkin pasal aku pun camtu kot...