Sabtu, 13 November 2010

Leceh Buat Urusan dengan Kerajaan

Aku tak tau dengan orang lain, tapi salah satu perkara yang aku paling geruni dalam dunia ini adalah mandi pagi. Ade tak perkataan scientific untuk takut mandi pagi, ek? Macam kalau takut spider = arachnophobia. Kalau takut spender lak = SpendekuSpendemuPhobia.

Bangun bangun, laju laju terus masuk jamban. Pastu mesti termenung. Dalam hati cakap camni:

"Sial la harini keje kene bangun pagi kene mandi pagi zzz"

Pastu termenung lagi menghadap baldi penuh air. Punyalah seram nak memulakan jirusan pertama tuh. Macam air tersebut mengandungi pelbagai sampah masyarakat.

Kan? Korang pun sama kan? First gayong nak cecah badan tu yang paling bangsat sekali die punye sejuk. Water heater? Alamak aku bukan orang kaye la nak pasang mende tu dalam jamban. Takyah nak bajet omputih kat Malaysia takde winter nak pasang water heater dalam jamban.

Berikut adalah punca punca aku menghidapi penyakit gerun mandi pagi:


1. Air sejuk nak mampos

Kenapa pagi pagi air kene sejuk? Kalau dari segi saintifiknya, sepanjang malam, air yang bertakung dalam baldi akan melalui proses penyejatan, jadi molekul molekul air yang kurang sejuk akan tersejat dan tinggal molekul air yang sejuk je lah. Dah perkara saintifik inilah punca utama mandi pagi menjadi sesuatu yang menyeramkan sehingga meremang bulu roma.

Dulu zaman sekolah rendah boleh la pagi pagi mak masak air pastu curah dalam besen pastu baru bukak air paip, so mandi pon air die sejuk sejuk suam, sedap sedap mandi la. Tapi dah besar camni agak loser kot tiap tiap pagi nak masak air semate mate mandi. Baik air tu ko buat milo minum sarapan.

So care aku nak counter perkara ini ialah dengan buang segala air dalam besen yang dah melalui proses penyejatan tu, dan tadah air baru. Still sejuk jugak tapi taklah sebangsat sejuk air yang bertakung semalaman tuh.

Korang pernah tak terfikir nak sukat suhu air pagi pagi berapa darjah celcius ek? Agak agak cecah -68 darjah celcius tak?


2. Kena bangun pagi.

Bila nak mandi pagi, kena lah bangun pagi, kan? Bangun pagi pon merupakan satu masalah yang agak besar bagi aku. Biasalah syaitan memang suka kalau kita tak bangun pagi sembahyang subuh kan? Kalau tak ingat neraka memang pajak je terus. Tak elok amalkan selalu. Kena panah petir nanti.

Bile dah bangun pagi, kena lak mandi pagi. Bertambah tambah masalah. Tu yang letih tu.


3. Kena pergi kerja

Problem jugak ni. Kita kena mandi pagi sebab kena pergi kerja. Kalau bangun untuk sembahyang subuh, tak mandi pun takpe lainlah kalau mimpi Maria Ozawa. Sebab kena pergi kerja tu lah yang menyebabkan kita kena mandi pagi. Shit man!

Ape ek kerja yang membolehkan kita pergi kerja tanpa perlu mandi pagi?


4. Hujan sepanjang malam

Ini point paling awesome yang menyebabkan mandi pagi bagai terhiris sembilu luka dihati siapa yang tahu. Tapi applicable kat Malaysia lah kot. Kalau kat tempat lain ade salji ke taufan ke setakat hujan takde lah sejuk sangat kot air paip kat sane.

Air paip waktu pagi dah sesejuk celaka as it is. Ditambah lagi dengan hujan sepanjang malam, dan time kau bangun tido tu still hujan lagi, peh memang godlike die punye sejuk. Time tu kite boleh kate malas nak bangun tu dah sampai tahap ultimate la.

Hujan + sejuk + kerja + mandi pagi = SHIT!

Tapi kalau kita tak ikut equation di atas, takde duit lak nak menjalani kehidupan seharian. Jadi buatlah pilihan yang tepat. SHIT! atau duit.


Point point di atas lah yang menyebabkan aku terpaksa mengharungi saat saat mengharukan setiap pagi dari hari isnin sampai hari jumaat, tak termasuk cuti umum dan MC.

Perkara ni berlaku hanya apabila kita bangun bangun tido terus mandi tau. Cube kalau kite bangun kite tak payah mandi dulu. Rilek rilek dulu maen facebook, maen takraw ke dengan kucing, atau buat je lah ape ape. Dalam pukul 8 baru mandi mesti rilek je boleh nyanyi nyanyi lagi. Tapi tulah masalahnye pukul 8 dah masuk pejabat takkan pukul 8 baru nak mandi stupid namenye tuh.

Hujan ni camne nak main futsal?


Rabu, 10 November 2010

The New Beginning WTF?

Yeay aku update yeay

Mesti korang tertunggu tunggu post lagenda dalam KENCINGKUCING kan? Macam zaman zaman Kesultanan Melayu Melaka dulu kot tahap lagenda die. So aku pun update la sikit sikit demi memenuhi permintaan masyarakat.

Kalau korang masih ingat post terakhir aku berkisar mengenai kerjaya aku sebagai pembantu jualan di Jusco. Heh it was long gone my friend. Dengan kuasa ALLAH, akhirnya aku berjaya bergelar seorang jurutera ataupun bahase english die engineer. Lebih tepat lagi Process Engineer. Rezeki setelah menganggur mengorek jubur sekian lama dan bertukar tukar kerjaya.

Dulu zaman zaman belajar, aku selalu berangan, nak nak masa final year. Aku mula mengira ngira kewangan aku, time aku akan kawin, beli drumset dan sebagainya. Masa tu boleh aku pajak monthly income aku RM3000.00. What the LOL is that? Bile diingat ingat balik terasa sungguh jahil dan bebal sekali. Nak buat bajet kewangan tapi tak mengambil kira employment market. Last last persetankan RM3000, yang penting dapat kerja. Tu yang kerja Jusco tu.

Selepas kerja Jusco dapat kerja kilang buat Tar jalan. This was a hell of an experience, I must say. Pasal gaji aku taknak lah cerita kan, tapi kebengapan sistem die wat aku tergaru garu kepala masa first day kerja. Dengan takde sign kontrak, offer letter, pakaian keselamatan ape sume, ingat aku apa? Demit gile die treat aku camtu. Aku pon satu main terjah je accept offer die. Nasib baik dapat jugak tshirt tige keping tapi kene potong gaji FAKKKK!!!

Agak agak due minggu kerja situ aku dapat dapat panggilan wat test utk join Lafarge, kat KL kilang simen tapi line line gagah punye simen la. Aku terus go cabut keje tapi mintak gaji. Dapat la 500ringgit dan gelaran penganggur semula. Pastu hapah pon takde. Lafarge dah jadi Lafaraj. Intebiu intebiu yang lain pon macam menunjukkan hasil yang membabikan.

Tapi aku sabar.

Sebulan lebih menganggur maen telur, sebuah kilang permakanan terkemuka bertaraf dunia memanggil aku untuk ditemuduga. Aku go je lah dengan hati terbuka. Nak menanam harapan lebih lebih kang takut kecewa hati terluka lagi. Alhamdulillah dapat jugak aku kerjaya setaraf dengan ijazah yang aku pegang. Jawatan sebagai Eksekutif Pengeluaran atau bahase Englishnye Production Executive di Malayan Flour Mills Berhad. Flour tau. Flour = tepung. Bukan Floor = mangkut tingkat.

Heh seronok weh kerja kilang tepung. Hari hari rase berada dalam salji. Kalau tepung tumpah, dapat la main salji. Tapi ade lekit lekit sikit la salji die. Pijak pijak tepung dah biase dah. Dah macam tepung tu bukan makanan zzz. Abes nak buat camne sekali mix tepung line line 10, 20 tan. Makan bertahun tahun tak abes. Pijak, peluh, tahi idung tahi gigi sume tu biase la tuh. Agak agak korang makan roti canai, jemput jemput, kek, kuih muih, mee atau ape ape je lah berunsurkan tepung, pastu tibe tibe terbayang muke aku, paham paham la ye.

Lima bulan.

Lima bulan aku bergelak ketawa bersama tepung. Setiap sisi tepung aku selami. Tepung sudah meresap dengan sebati dalam sanubari. Tiap tiap malam mimpi bersama tepung. Tapi semua itu tidak menjamin kehidupan yang berunsurkan tepung sepenuhnya.

Setiap yang hidup pasti akan mati. Setiap yang tepung pasti akan dimakan. Akhirnya aku dapat kerja aku sekarang seperti yang aku ceritakan di awal awal artikel ini. Dah 2 minggu dah. Layan je la. Masih tengah 'tune' lagi ni. 'Tune' tepung masih bersisa sisa dalam testikel aku. Harap harap sebulan dah OK. Di sinilah rokok memainkan peranan yang penting dalam membina jaringan persahabatan berunsurkan penyakit penyakit berbahaya.

Babai