Sabtu, 13 November 2010

Leceh Buat Urusan dengan Kerajaan

Aku tak tau dengan orang lain, tapi salah satu perkara yang aku paling geruni dalam dunia ini adalah mandi pagi. Ade tak perkataan scientific untuk takut mandi pagi, ek? Macam kalau takut spider = arachnophobia. Kalau takut spender lak = SpendekuSpendemuPhobia.

Bangun bangun, laju laju terus masuk jamban. Pastu mesti termenung. Dalam hati cakap camni:

"Sial la harini keje kene bangun pagi kene mandi pagi zzz"

Pastu termenung lagi menghadap baldi penuh air. Punyalah seram nak memulakan jirusan pertama tuh. Macam air tersebut mengandungi pelbagai sampah masyarakat.

Kan? Korang pun sama kan? First gayong nak cecah badan tu yang paling bangsat sekali die punye sejuk. Water heater? Alamak aku bukan orang kaye la nak pasang mende tu dalam jamban. Takyah nak bajet omputih kat Malaysia takde winter nak pasang water heater dalam jamban.

Berikut adalah punca punca aku menghidapi penyakit gerun mandi pagi:


1. Air sejuk nak mampos

Kenapa pagi pagi air kene sejuk? Kalau dari segi saintifiknya, sepanjang malam, air yang bertakung dalam baldi akan melalui proses penyejatan, jadi molekul molekul air yang kurang sejuk akan tersejat dan tinggal molekul air yang sejuk je lah. Dah perkara saintifik inilah punca utama mandi pagi menjadi sesuatu yang menyeramkan sehingga meremang bulu roma.

Dulu zaman sekolah rendah boleh la pagi pagi mak masak air pastu curah dalam besen pastu baru bukak air paip, so mandi pon air die sejuk sejuk suam, sedap sedap mandi la. Tapi dah besar camni agak loser kot tiap tiap pagi nak masak air semate mate mandi. Baik air tu ko buat milo minum sarapan.

So care aku nak counter perkara ini ialah dengan buang segala air dalam besen yang dah melalui proses penyejatan tu, dan tadah air baru. Still sejuk jugak tapi taklah sebangsat sejuk air yang bertakung semalaman tuh.

Korang pernah tak terfikir nak sukat suhu air pagi pagi berapa darjah celcius ek? Agak agak cecah -68 darjah celcius tak?


2. Kena bangun pagi.

Bila nak mandi pagi, kena lah bangun pagi, kan? Bangun pagi pon merupakan satu masalah yang agak besar bagi aku. Biasalah syaitan memang suka kalau kita tak bangun pagi sembahyang subuh kan? Kalau tak ingat neraka memang pajak je terus. Tak elok amalkan selalu. Kena panah petir nanti.

Bile dah bangun pagi, kena lak mandi pagi. Bertambah tambah masalah. Tu yang letih tu.


3. Kena pergi kerja

Problem jugak ni. Kita kena mandi pagi sebab kena pergi kerja. Kalau bangun untuk sembahyang subuh, tak mandi pun takpe lainlah kalau mimpi Maria Ozawa. Sebab kena pergi kerja tu lah yang menyebabkan kita kena mandi pagi. Shit man!

Ape ek kerja yang membolehkan kita pergi kerja tanpa perlu mandi pagi?


4. Hujan sepanjang malam

Ini point paling awesome yang menyebabkan mandi pagi bagai terhiris sembilu luka dihati siapa yang tahu. Tapi applicable kat Malaysia lah kot. Kalau kat tempat lain ade salji ke taufan ke setakat hujan takde lah sejuk sangat kot air paip kat sane.

Air paip waktu pagi dah sesejuk celaka as it is. Ditambah lagi dengan hujan sepanjang malam, dan time kau bangun tido tu still hujan lagi, peh memang godlike die punye sejuk. Time tu kite boleh kate malas nak bangun tu dah sampai tahap ultimate la.

Hujan + sejuk + kerja + mandi pagi = SHIT!

Tapi kalau kita tak ikut equation di atas, takde duit lak nak menjalani kehidupan seharian. Jadi buatlah pilihan yang tepat. SHIT! atau duit.


Point point di atas lah yang menyebabkan aku terpaksa mengharungi saat saat mengharukan setiap pagi dari hari isnin sampai hari jumaat, tak termasuk cuti umum dan MC.

Perkara ni berlaku hanya apabila kita bangun bangun tido terus mandi tau. Cube kalau kite bangun kite tak payah mandi dulu. Rilek rilek dulu maen facebook, maen takraw ke dengan kucing, atau buat je lah ape ape. Dalam pukul 8 baru mandi mesti rilek je boleh nyanyi nyanyi lagi. Tapi tulah masalahnye pukul 8 dah masuk pejabat takkan pukul 8 baru nak mandi stupid namenye tuh.

Hujan ni camne nak main futsal?


1 ulasan:

saleh berkata...

hahahaha
same syial gejala2 yg kite alami mok..
tp ak advance skit..pkai shower..
tp result n conclusion die same je..
mcm buat lab report tp tiru group lain..zzz