Rabu, 10 November 2010

The New Beginning WTF?

Yeay aku update yeay

Mesti korang tertunggu tunggu post lagenda dalam KENCINGKUCING kan? Macam zaman zaman Kesultanan Melayu Melaka dulu kot tahap lagenda die. So aku pun update la sikit sikit demi memenuhi permintaan masyarakat.

Kalau korang masih ingat post terakhir aku berkisar mengenai kerjaya aku sebagai pembantu jualan di Jusco. Heh it was long gone my friend. Dengan kuasa ALLAH, akhirnya aku berjaya bergelar seorang jurutera ataupun bahase english die engineer. Lebih tepat lagi Process Engineer. Rezeki setelah menganggur mengorek jubur sekian lama dan bertukar tukar kerjaya.

Dulu zaman zaman belajar, aku selalu berangan, nak nak masa final year. Aku mula mengira ngira kewangan aku, time aku akan kawin, beli drumset dan sebagainya. Masa tu boleh aku pajak monthly income aku RM3000.00. What the LOL is that? Bile diingat ingat balik terasa sungguh jahil dan bebal sekali. Nak buat bajet kewangan tapi tak mengambil kira employment market. Last last persetankan RM3000, yang penting dapat kerja. Tu yang kerja Jusco tu.

Selepas kerja Jusco dapat kerja kilang buat Tar jalan. This was a hell of an experience, I must say. Pasal gaji aku taknak lah cerita kan, tapi kebengapan sistem die wat aku tergaru garu kepala masa first day kerja. Dengan takde sign kontrak, offer letter, pakaian keselamatan ape sume, ingat aku apa? Demit gile die treat aku camtu. Aku pon satu main terjah je accept offer die. Nasib baik dapat jugak tshirt tige keping tapi kene potong gaji FAKKKK!!!

Agak agak due minggu kerja situ aku dapat dapat panggilan wat test utk join Lafarge, kat KL kilang simen tapi line line gagah punye simen la. Aku terus go cabut keje tapi mintak gaji. Dapat la 500ringgit dan gelaran penganggur semula. Pastu hapah pon takde. Lafarge dah jadi Lafaraj. Intebiu intebiu yang lain pon macam menunjukkan hasil yang membabikan.

Tapi aku sabar.

Sebulan lebih menganggur maen telur, sebuah kilang permakanan terkemuka bertaraf dunia memanggil aku untuk ditemuduga. Aku go je lah dengan hati terbuka. Nak menanam harapan lebih lebih kang takut kecewa hati terluka lagi. Alhamdulillah dapat jugak aku kerjaya setaraf dengan ijazah yang aku pegang. Jawatan sebagai Eksekutif Pengeluaran atau bahase Englishnye Production Executive di Malayan Flour Mills Berhad. Flour tau. Flour = tepung. Bukan Floor = mangkut tingkat.

Heh seronok weh kerja kilang tepung. Hari hari rase berada dalam salji. Kalau tepung tumpah, dapat la main salji. Tapi ade lekit lekit sikit la salji die. Pijak pijak tepung dah biase dah. Dah macam tepung tu bukan makanan zzz. Abes nak buat camne sekali mix tepung line line 10, 20 tan. Makan bertahun tahun tak abes. Pijak, peluh, tahi idung tahi gigi sume tu biase la tuh. Agak agak korang makan roti canai, jemput jemput, kek, kuih muih, mee atau ape ape je lah berunsurkan tepung, pastu tibe tibe terbayang muke aku, paham paham la ye.

Lima bulan.

Lima bulan aku bergelak ketawa bersama tepung. Setiap sisi tepung aku selami. Tepung sudah meresap dengan sebati dalam sanubari. Tiap tiap malam mimpi bersama tepung. Tapi semua itu tidak menjamin kehidupan yang berunsurkan tepung sepenuhnya.

Setiap yang hidup pasti akan mati. Setiap yang tepung pasti akan dimakan. Akhirnya aku dapat kerja aku sekarang seperti yang aku ceritakan di awal awal artikel ini. Dah 2 minggu dah. Layan je la. Masih tengah 'tune' lagi ni. 'Tune' tepung masih bersisa sisa dalam testikel aku. Harap harap sebulan dah OK. Di sinilah rokok memainkan peranan yang penting dalam membina jaringan persahabatan berunsurkan penyakit penyakit berbahaya.

Babai


3 ulasan:

Billy Aman berkata...

yeah... akhirnye.. keje nye process eng.. tp lokasi nye men dow.. adekh still dikilang tepung tp tuka taraf je jd engineer

ikmal berkata...

process engineer bai..tak cam ak weh...macai je...tgk repot berjam2...hari2 balek malam...da lame tak bersukan...mmg gile kentang #%$@$%~ syukur weh ko keje engineer tu...da kaye banje ak.LOL

MOK berkata...

aha billy bukan kilang tepung la kilang buat pipe fiberglass Ameron.

ala ikmal same je sume keje tuh ko pun kaye gak. camni aa aku banje ko pastu ko lak banje aku. kite bergilir gilir haha