Selasa, 21 Disember 2010

Bos aku tanye bile nak kawin OMAIGOD!

Yah aku sekarang sudah berada di ofis dan jam sedang menunjukkan pukul 8.23 pagi. Aku tak dapat access internet, jadi aku hanya taip saja sebelum diupdate ke KENCINGKUCING bila aku tiba di rumah nanti.

Aku ade satu addiction baru baru ini.

aididmuaddib


Inilah blog yang aku akan bukak tiap tiap malam, dan baca setiap posting. Lepas tu baca pulak komen komen yang membontoti setiap posting dalam blog tu. Walaupun blog tersebut hanya mula beroperasi pada bulan oktober lalu, tapi jumlah pengikutnya sangatlah awesome. Penulis, aidid muaddib adalah seorang doktor, pada hemat aku bukan main main punya doktor. Blog beliau ini mainly berkisar tentang MLM dan makhluk makhluk yang seumpanya dengannya.

Aku rasa blog ni sangat best untuk dibaca sebab dia ni jenis pandai yang sempoi. Doctor tapi perangai macam engineer, haha. Orangnye sangat analytical dan skeptical. Mende mende merepek yang banyak dijual pakai MLM semua die nak banteras. Beliau bukan banteras hanya dengan caci maki bak orang yang ditipu MLM, tapi berserta hujah hujah scientifik dan kedoktoran, yang bilamana dibaca pasti mendatangkan ngantuk. Sebab tu aku suka baca malam malam jadikan ubat tidur.

Di bawah adalah list sedikit sebanyak MLM dan product product yang dia caci maki secare terkutuk dalam blog beliau:

HyproBulkSMS
Unstoppable
Ads4Bucks
Gelang AC Mizal
Tuala Wanita Avail Beauty
Detox Foot Patch
Makanan makanan kesihatan Transfer Factor
Dr Azizan tilik hari lahir
Millionaire MindPower

dan ade lagi yang aku tak ingat.

Nasib baik takde satu pun perkara kat atas tu aku terlibat. So tak terase la bace blog die haha.

Sejak azali lagi aku memang menyampah dengan segale macam MLM dan sepupu sepapat die. Kalau kamu masih ingat aku ade bercerita panjang lebar pasal MLM ni kat sini. Persepsi aku memang tak akan berubah; MLM memang palat. Tak kisah la kalau kamu kate MLM ade panel syariah la, untuk pendidikan la, kesihatan tiptop, dan ape ape jadah lagi. Sebab MLM memang pyramid scheme. Bila dah pyramid scheme, harga barang RM 5 jadi RM 500. Tak ke palat tu? Nak kayekan orang atas saje. Baik penjual MLM tersebuk mintak sedekah lagi bagus. Lepas tu yang sibuk dijaja penjual penjual MLM ni bukan product, tapi cerita cerita kejayaan, dapat tolong mak bapak, sebulan income 16juta, pakai kereta BMW dan macam macam lagi. Product nye mane, bodoh?? Kata penjual, kena la ada product.

Heh, seronok kan kutuk MLM? Padahal dulu hampir hampir jugak terpedaya dengan celaka camni. Baru baru masuk U, apalah sangat tau dengan pancaroba dan kedasyatan masyarakat. Diterjah penjual MLM LUXOR, dah siap isi borang dah, nasib baik tak bayar apa apa pon. Tengok yang join sume entah kemana perginya. Bebual nak pungpang pungpang.

Si AididMuadib ni sangat pantang dengan MLM ni. Memang patut pon pasal kerja menipu orang. Tapi nak buat macam mana, tu punca rezeki diaorang, kalau boleh dikatakan rezeki lah. Setiap orang ada punca rezeki masing masing. Duit, siapa taknak, kan? Halal Haram belakang kira. Mencuri pon satu kerja jugak. Pembunuh upahan, kerja jugak. Kita berhak marah bila kena samun, kena rompak. Kena bunuh boleh la nak marah sebab tak sempat. Senang kate, kita berhak rasa apa apa pon. Tapi itu sudah kerja mereka mereka ni semua. Daripada takde kerja, menganggur. Lagi orang benci, agaknya?. Macam salah satu ayat keramat Wan Saad, "Kalau dah kerja menipu orang tu, kerja je sampai bila bila." Yah itu semangat yang kita mahu.

Pada aku, asal jangan kena dekat aku dan famili sudah. Rakan rakan ade yang dah terjebak, malas lah aku nak cakap. Masing masing dah besar. Kontol masing masing dah panjang. Dah boleh pikir mende tu merepek ke tak. Kalau jual piring kace sekeping harga 2,3 ribu pon kamu tak cakap mengarut, memang aku dah tak boleh buat apa lagi dah.

Berbalik kepada blog tadi, selain MLM, blog tersebuk jugak maki hamun product yang tak jual pakai MLM tapi memberi kesan menakjubkan pada pengguna, konon kononnya. Banyak yang dia maki, tapi aku nak fokus dekat detox foot patch tu je, sebab aku dah banyak kali direct contact dengan mende nih. Kat tepi jalan pon melambak dah jual. Kawan aku sendiri jual. Dan ramai kawan aku yang penah pakai. Hampir hampir nak beli pon ade. Tapi aku memang dasar kedekut, dan aku rase ginjal dan hati aku masih tiptop, so nasib baik.

Ok menurut aidid muadib ni detox foot patch ni takdelah memberi kesan seperti yang digembargemburkan konon kononnya boleh tarik toksin, logam berat dan macam macam lagi melalui tapak kaki. Aidid muadib kata segale toksin toksin dalam badan tak boleh keluar dari tapak kaki, kecuali kalau dirobek tapak kaki tersebut dengan pisau rambo. Beliau juga telah buat ujikaji, tengok sendiri dekat blog beliau. Komen komen yang ikut post tersebut jugak ade dari doctor doctor yang menyokong si aidid ni. Aku pon sokong jugaklah. haha.

Beberapa kawan aku da pakai mende ni. Memang diorang cakap time pakai boleh rase kebas kaki, macam ade mende tarik tarik darah pegi tapak kaki. Bile aku fikir fikir balik tu hanyelah placebo effect je. Tak percaye cube kamu baring, tegakkan kaki dan fokus dekat kaki. Mesti kamu ada rasa something jugak. Tak payah pakai patch ape ape pon dah boleh rase. Kalau kamu pakai patch tu dah percaye mende tu nak jadi, memang jadi lah. Warna hitam lepas pakai? Haa tu kamu kena bukak blog aidid muaddib nih. Memang terbaik haha.

Jadi lepas dah jadi pengikut blog ni, aku secare auto menjadi lebih skeptikal tentang mende mende yang ada di pasaran yang kebanyakannya hanyalah menjanjikan kesihatan palsu tanpa clinical results yang sah. Dulu dulu dapat brochure atau pamphlet MLM atau product product macam ni, rase terpegun je dengan testimonial testimonial yang ade dalam tu. Terfikir tak kita testimoni tu semua hanyalah karangan karangan untuk promote mende tu? Dapat ke kita pastikan kesahihan testimoni tersebut? Andaikata pon kita dapat jumpe orang yg bagi testimoni tu, kita boleh konfemkan ke die tak kencing kita? At the end of the day, hanya scientific approach atau research papers je yang dapat buktikan semua tu. Setakat testimoni tu, buang aje lah dalam tong sampah.

Aku suka satu statement dalam blog beliau:

"Being an academic makes you skeptic. Being skeptic will take you far."

Syukur Alhamdulillah...(Hai-O)

Sabtu, 18 Disember 2010

Kereta aku berbunyi pelik

Adalah telah menjadi satu norma norma masyarakat bahawa mengantuk datang tidak kira masa. Mengantuk ini sebenarnya boleh kita samakan dengan wabak yang datang tanpa diundang, dan payah dibuang hilang. Namun ada kalanya mengantuk itu perlu. Kalau tidak datang ngantuk bagaimana nak tidur? Adalah tidak normal untuk seorang manusia normal tidak merasa walau secebis ngantuk.

Berikut adalah waktu waktu yang kita memang tak nak sangat ngantuk, tapi ngantuk nak sangat dekat kita:

  1. Meeting yang ada manager dan bos bos besar. Time meeting dengan engineer engineer sama pangkat tak nak pula datang ngantuk.
  2. Kerja menghadap komputer, dan kerja dah buat hari hari jadi bosan. Memang automatic mata macam ade gam gajah.
  3. Time driving balik kerja atau balik jauh jauh sorang sorang. Ini punye ngantuk memang bahaye.
  4. Ceramah ceramah tak kisah la ceramah motivasi ke, Edata ke, ScoreA ke, atau MLM yang lain. Paling power sekali ceramah pengetua sekolah. Memang paling ngantuk dalam dunia.
  5. Tengok wayang tapi cerita bosan. Tiket dah beli. Popcorn banyak lagi. Rugi kan?
  6. Jawab exam. Banyak sangat porno dalam otak, time exam nak tulis jawapan terlukis Maria Ozawa. Lukis lukis lama lama ngantuk dan terus tidur.
Cukup kot.

Mengantuk ni memang payah kan? Aku percaya kamu semua pasti menghadapi masalah ni, nak nak yang dah menjawat jawatan yang kene menghadap komputer dari masuk kerja sampai balik kerja. Memburukkan lagi keadaan, bos kamu duduk betul betul belakang kamu. Buat tu tak kena, buat ni tak kena. Nak buat kerja, tak ada pulak. Payah, memang payah.

Jadi sebagai engineer yang masih belum confirm di sebuah kilang tak berapa terkemuka, aku telah sort out beberapa langkah bernas lagi awesome yang boleh kita semua cuba untuk mengatasi masalah mengantuk di kalangan kita semua:

1. Tidur

Cara paling efisyen, kemas, selamat dan sihat untuk menghilangkan ngantuk. Cuma kamu perlu menanggung sedikit risiko, berdasarkan budi bicara bos kamu. Tidur pula janganlah macam kamu sedang berada di rumah, dan kamu anggap kerusi kamu katil empuk Vono berserta Ziana Zain. Tidur nak siap berdengkur mulut ternganga kaw kaw. TOLONG JANGAN. Esok datang surat warning 24 jam nanti.

Tidurlah dengan penuh berhemah. Sambil pegang mouse, atas meja ada drawing, dan buka spreadsheet dekat komputer. Cukuplah dengan melelapkan mata dan menundukkan kepala dalam 30 darjah. Bos kalau nampak pon die faham kot. Bos aku baik tak tahu lah bos kamu macam mana.

Selain di workstation sendiri, tempat tempat lain yang boleh kita pulun tidur adalah seperti di celah tangga yang orang tak lalu lalang, surau, celah celah almari di makmal, atau di tandas.

2. Rokok

Rokok adalah ubat ngantuk yang baik. Dengan menghisap rokok, tekanan darah meningkat, sekaligus meningkatkan aliran darah ke otak. Walaupun darah tak banyak kandungan oksigen sebab ada rokok, kita kena ingat tujuan asal kita. Nak sihat ke nak hilang ngantuk. Pilih yang mana berkenaan.

Dengan merokok, kita boleh release tension sedikit dengan bebanan kerja yang sedang kita laksanakan. Ajaklah bos kamu merokok sekali, kalau dah confirm dan tak segan. Untung untung dapat pau Dunhill bos.

Cara ni applicable untuk lelaki saja, aku kira. Macam tak normal pula perempuan berpakaian pejabat menghisap rokok pung pang pung pang dekat ofis. Apatah lagi yang berpakaian baju kurung. Kurang manis rasanya. Tambahkan manis dalam senyuman.

3. Senam

Cara ini boleh dilaksanakan mengikut peribadi kamu. Kalau kurang tahap malu, bangun dan buat senaman poco poco mengikut alunan lagu dari komputer kamu. Kalau malu up sikit dan masih siuman, cukuplah sekadar pumping di atas lantai sebanyak 16 kali. Pumping bawah meja tak ada orang nampak rasanya. Boleh juga pergi berjalan jalan melihat sekitar kilang, tengok operator buat kerja. Kalau kilang elektronik ramai gadis genit, pasti hilang ngantuk. Berjalan dengan penuh gaya jurutera pasti menambat hati gadis gadis operator indon yang memerhatikan kamu. Agak agak rasa tough sikit, jogging saja tanpa banyak bicara. Kalau ngantuk lagi, apply cuti dan balik tidur.

4. Minum

Nescafe, kopi Aik Cheong, milo, atau apa apa sajalah minuman panas, sedikit sebanyak akan menambah kesegaran ketika menghadap drawing entah hapa hapa. Jangan pula ditogak air kencing syaitan, apatah lagi air kencing sendiri. Buruk perangai namanya tu. Kalau ada makanan sampingan sikit sikit pun bagus. Gula gula getah, Super Ring, Kacang Ngan Yin, Twisties atau Keropok Lekor Boleh dimakan Selalu adalah contoh contoh yang baik. Makanlah bersama teman pejabat yang lain, besar pahalanya.

Dah. Hilang idea. zzz

Tapi sebenarnya perkara yang paling berkesan sekali untuk menghilangkan ngantuk ialah dengan kantol tidur di tempat kerja. Confirm terus segar bugar, sama ada segan sendiri, ataupun segan kena sound dengan bos. Jadi kesimpulannya, tidurlah ketika kamu yakin bos kamu akan datang dan sound kamu. Mudah kan?

Mari tidur walaupun esok weekend yeah!